Tomaat

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

tomaat_sfeerbeeld.png

Tomaten zijn vruchtgroenten die in alle seizoenen verkrijgbaar zijn. In de zomer zijn hun smaak en voedingswaarde het best. Tomaten zijn een bron van vitamine C en rijk aan vezels.

Met tomaten kan je alle kanten uit in de keuken. Je kan ze vullen, verwerken in salades of in warme bereidingen. En wist je dat tomaat ook lekker is in desserts?

Tomaat in de kijker: San Marzano

Deze langwerpige vleestomaat is verwant aan de pruimtomaat. Het stevige vruchvlees bevat weinig zaadjes en heeft een volle, zoete smaak. Ze is ideaal voor soepen, sauzen en salades.

Tomatensoorten van a tot z

Tomaten bestaan in veel verschillende vormen, groottes en kleuren. Bij Colruyt vind je een uitgebreid assortiment, waaronder ook biologische tomaten.

Soorten tomaten

  • Dit zijn kleine tomaatjes, die je vindt in allerlei kleuren. Ze hebben vaak een iets zoetere smaak.

  • Deze langwerpige tomaten hebben een zachte smaak. Bij Colruyt vind je ze ook in trosvorm en in miniformaat (tapastomaten).

  • Deze klassieke tomaten zijn vast, sappig en vlezig. Ze worden het meest gebruikt in de keuken.

  • Ontdek ook de pruimvormige tomaatjes van Toma'Muse, met een stevige structuur en knapperige beet.

  • Deze tomaten hebben een rijk aroma en een volle smaak, ze ogen ook altijd mooi op je bord.

  • En dan zijn er ook nog heel wat specialere soorten zoals coeur de boeufkumato en annaluca.

tomaten_sfeerbeeld_op_tafel.png

Welke tomaat voor welke bereiding?

Wil je graag weten welke tomaat je het best gebruikt in soep, slaatjes of sauzen? Wij zetten het allemaal voor jou op een rijtje in een handig overzicht

Hoe tomaten bewaren?

Bewaar je tomaten op een koele, goed verluchte plaats. Zo blijven ze 1 week goed en komt hun smaak het best tot zijn recht. Kies je voor de koelkast? Laat ze er dan niet te lang in liggen, want dat beïnvloedt het aroma en de smaak. Ook de textuur wordt dan wat meliger. 

Hoe tomaten snijden?

Afhankelijk van de bereiding kan je tomaten snijden in verschillende groottes. Starten doe je het best door ze eerst te spoelen en het kroontje te verwijderen met een scherp mes. 

  1. Tomaten in schijven: leg de kant van het kroontje naar onderen en snij de tomaat in schijven van gelijke grootte.
  2. Tomaten in halvemaantjes: snij de tomaat in 2 en verwijder de pitjes. Snij elke helft in 4 à 6 halvemaantjes, naargelang de grootte.
  3. Tomaten in blokjes: snij de tomaten in halvemaantjes, leg ze naast elkaar en snij in blokjes.
  4. Gevulde tomaten: leg de kant van het kroontje naar onderen. Snij een hoedje van ± 1 cm af en hol de tomaten uit met een koffielepel. Bestrooi binnenin met wat zout, draai ze om en laat ± 30 min. uitlekken.

Hoe tomaten pellen?

Tomaten ontvellen kan ook zonder dunschiller. Het enige dat je nodig hebt is een mesje, een pot kokend water en een vergiet.

  1. Trek het kroontje van de tomaten en leg ze met die kant naar onderen op de snijplank.
  2. Maak met een scherp mesje 2 kruisvormige insnijdingen aan de bovenkant.
  3. Breng water aan de kook en zet dan het vuur af. Leg er de tomaten in en laat ± 10 seconden staan.
  4. Haal de tomaten er met een schuimspaan uit en leg ze in een vergiet. Spoel ze onder koud water.
  5. Trek nu de velletjes los met een mesje.

Hoe tomaten bereiden?

    1. Pel de rauwe tomaten en snij in stukken, naargelang je voorkeur.
    2. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie en ciderazijn of citroensap.
    3. Bestrooi met fijngesnipperd bieslook of peterselie.

    Heerlijk bij gegrild vlees.

  • Kies voor grote en vlezige tomaten. Die behouden het best hun stevigheid tijdens het koken.

    1. Pel de tomaten
    2. Snij de tomaten in grote stukken
    3. Laat ± 15 min. gaar worden in bouillon, soep, saus ...

    Wanneer de tomaten te zuur smaken kan je er wat suiker aan toevoegen.

    1. Pel de tomaten en verwijder de pitjes.
    2. Snij het vruchtvlees in blokjes en voeg pas op het einde van de bereiding aan de wok toe, want tomaten zijn snel gaar.
    1. Snij ongepelde tomaten middendoor.
    2. Snij onder aan elke helft een sneetje af, zodat ze blijven staan. 
    3. Besmeer met kruidenboter en bak ze 10 min. in een voorverwarmde oven op 200 °C.

    Heerlijk bij varkensvlees, lamsvlees of bij vis.

  • Je kan tomaten ook op de barbecue klaarmaken (15 à 20 min.), in hun geheel of in twee gesneden. Besprenkel ze met olijfolie of besmeer met kruidenboter.

Recepten met tomaat

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!

Originele recepten met tomaten

Tomaten kan je ook verwerken in een cocktail of een dessert. Da's eens lekker anders!

Kumato, een culinaire ontdekking

Wij gingen op bezoek bij tomatenteler Den Berk Délice, gespecialiseerd in kleinere tomatenvariëteiten boordevol smaak. Zoals de donkerbruine kumato, een echte ontdekking voor foodies!  

Ga mee achter de schermen