Varkenshaasje met gratin van witte selder en raapjes
Varkenshaasje met gratin van witte selder en raapjes

Varkenshaasje met gratin van witte selder en raapjes

40 min.
Hoofdgerecht
3 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 721 kcal
Vet 46.4 g
Koolhydraat 17.3 g
Eiwit 49.9 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Indien u werkt met diepvriesvlees, laat het dan oppervlakkig ontdooien gedurende 7 min. in de microgolfoven op ontdooistand.

  3. Snij de selder in stukjes.

  4. Schil de raapjes en snij ze in blokjes van 1 cm.

  5. Snipper het sjalotje fijn.

  6. Snij de Ardense ham in reepjes en de abdijkaas in blokjes.

  7. Bereiding:
  8. Bereid de gratin. Smelt 1 eetl. boter in een kookpan en stoof het fijngesnipperde sjalotje. Voeg de stukken selder en raapjes toe en laat een tweetal minuten stoven. Roer om en kruid met peper en zout. Leng aan met het abdijbier en voeg er het halve bouillonblokje aan toe. Dek af en laat gedurende 20 min. sudderen op een matig vuur.

  9. Laat in een braadpan 1 eetl. boter kleuren en bak het varkenshaasje rondom mooi bruin. Kruid met peper en zout en voeg de geplette jeneverbessen toe. Zet het vuur wat lager en laat gedurende 15 à 25 min. verder bakken (25 à 35 min. voor oppervlakkig ontdooid diepvriesvlees). Draai het vlees tijdens het bakken een tweetal keer om. Voeg enkele eetl. kalfsfond toe indien er te weinig braadvocht is.

  10. Schep de groenten met een schuimspaan uit de kookpan en laat uitlekken. Schik ze in een ovenschotel.

  11. Laat het kookvocht tot de helft inkoken op een hoog vuur. Leng aan met de room en laat nog even verder koken tot een lichtgebonden saus. Neem de pan van het vuur en meng er de reepjes Ardense ham en de kaasblokjes onder. Roer om en giet de saus in de ovenschotel over de groenten. Strooi er het paneermeel over. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 200 °C en laat 15 min. gratineren. Schakel gedurende de laatste 5 min. ook de grill aan voor een krokant korstje.

  12. Haal het vlees uit de pan. Maak de braadresten los met de kalfsfond en bind met sausbinder.

  13. Afwerking:
  14. Snij het varkenshaasje in schuine sneetjes. Verdeel het vlees over de borden en giet er de saus over.

  15. Schik naast het vlees de gratin van selder en raapjes. Dien op met kroketjes of natuuraardappelen.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Indien u werkt met diepvriesvlees, laat het dan oppervlakkig ontdooien gedurende 7 min. in de microgolfoven op ontdooistand.

  3. Snij de selder in stukjes.

  4. Schil de raapjes en snij ze in blokjes van 1 cm.

  5. Snipper het sjalotje fijn.

  6. Snij de Ardense ham in reepjes en de abdijkaas in blokjes.

  7. Bereiding:
  8. Bereid de gratin. Smelt 1 eetl. boter in een kookpan en stoof het fijngesnipperde sjalotje. Voeg de stukken selder en raapjes toe en laat een tweetal minuten stoven. Roer om en kruid met peper en zout. Leng aan met het abdijbier en voeg er het halve bouillonblokje aan toe. Dek af en laat gedurende 20 min. sudderen op een matig vuur.

  9. Laat in een braadpan 1 eetl. boter kleuren en bak het varkenshaasje rondom mooi bruin. Kruid met peper en zout en voeg de geplette jeneverbessen toe. Zet het vuur wat lager en laat gedurende 15 à 25 min. verder bakken (25 à 35 min. voor oppervlakkig ontdooid diepvriesvlees). Draai het vlees tijdens het bakken een tweetal keer om. Voeg enkele eetl. kalfsfond toe indien er te weinig braadvocht is.

  10. Schep de groenten met een schuimspaan uit de kookpan en laat uitlekken. Schik ze in een ovenschotel.

  11. Laat het kookvocht tot de helft inkoken op een hoog vuur. Leng aan met de room en laat nog even verder koken tot een lichtgebonden saus. Neem de pan van het vuur en meng er de reepjes Ardense ham en de kaasblokjes onder. Roer om en giet de saus in de ovenschotel over de groenten. Strooi er het paneermeel over. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 200 °C en laat 15 min. gratineren. Schakel gedurende de laatste 5 min. ook de grill aan voor een krokant korstje.

  12. Haal het vlees uit de pan. Maak de braadresten los met de kalfsfond en bind met sausbinder.

  13. Afwerking:
  14. Snij het varkenshaasje in schuine sneetjes. Verdeel het vlees over de borden en giet er de saus over.

  15. Schik naast het vlees de gratin van selder en raapjes. Dien op met kroketjes of natuuraardappelen.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 721 kcal
Vet 46.4 g
Koolhydraat 17.3 g
Eiwit 49.9 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Wijn El Coto, Crianza D.O.C. Rioja Spanje

Bekijk het recept digitaal