Gevulde kalkoen met clementinesausje en gestoofde koolrabi
Gevulde kalkoen met clementinesausje en gestoofde koolrabi

Gevulde kalkoen met clementinesausje en gestoofde koolrabi

Hoofdgerecht
10 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 1254 kcal
Vet 71.5 g
Verzadigd vet 24.8 g
Koolhydraat 66 g
Suiker 10.1 g
Vezel 11.3 g
Eiwit 75.3 g
Zout 4.8 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (30 min.)

  3. Schil de knolselder en snij in gelijke stukken. Kook 20 min. gaar in lichtgezouten water met de laurier. Giet af, verwijder de laurier en mix tot een gladde puree. Meng er 2 eetl. olijfolie onder en kruid met peper en zout.

  4. Schil intussen de koolrabi's en snij in gelijke staafjes van 1 bij 4 cm. Snipper de sjalotten en de ui fijn. Snipper de peterselie grof.

  5. Schil de clementines tot op het vruchtvlees met een scherp mes. Snij de partjes van tussen de vliesjes. Doe dit boven een kommetje en vang het sap op.

  6. Verhit 1 eetl. olijfolie in een steelpannetje en bak de spekblokjes en de ui goudbruin. Overgiet met de gevogeltefond en laat voor 1/2 inkoken. Overgiet met de likeur en het clementinesap en laat opnieuw inkoken. Zeef de saus en hou de spekblokjes apart.

  7. Verwijder de voetjes van de spruiten. Maak de blaadjes los en kook 2 min. onafgedekt in water. Giet af en spoel onder koud water.

  8. Bereiding:
  9. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel 2 eetl. boter over de gevulde kalkoen en zet 1 u. in de voorverwarmde oven. Bedruppel regelmatig met het braadvocht.

  10. Verlaag de oventemperatuur tot 165 °C, dek de kalkoen af met aluminiumfolie en laat nog 1 u. 30 min. à 2 u. garen. De kalkoen is gaar wanneer u er met een scherp mes in prikt en het braadvocht doorzichtig is.

  11. Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de sjalot glazig. Voeg de koolrabi toe en overgiet met 2 dl water. Verkruimel er 1/2 bouillonblokje over. Laat ± 15 min. stoven. Roer er de platte peterselie, de zachte veenbessen en de partjes clementine onder. Warm nog 1 à 2 min. mee op.

  12. Warm de clementinesaus op en klop er 1 eetl. koude boter in klontjes onder. Kruid met peper en zout. Warm de knolselderpuree op in een steelpannetje.

  13. Bak de aardappelnootjes goudbruin in de friteuse op 180 °C (baktijd: zie verpakking).

  14. Afwerking:
  15. Snij de kalkoen in gelijke sneetjes en verdeel over de borden. Lepel er wat saus over. Serveer met de koolrabi, de knolselderpuree en de aardappelnootjes. Werk af met de spruitenblaadjes en de spekblokjes.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (30 min.)

  3. Schil de knolselder en snij in gelijke stukken. Kook 20 min. gaar in lichtgezouten water met de laurier. Giet af, verwijder de laurier en mix tot een gladde puree. Meng er 2 eetl. olijfolie onder en kruid met peper en zout.

  4. Schil intussen de koolrabi's en snij in gelijke staafjes van 1 bij 4 cm. Snipper de sjalotten en de ui fijn. Snipper de peterselie grof.

  5. Schil de clementines tot op het vruchtvlees met een scherp mes. Snij de partjes van tussen de vliesjes. Doe dit boven een kommetje en vang het sap op.

  6. Verhit 1 eetl. olijfolie in een steelpannetje en bak de spekblokjes en de ui goudbruin. Overgiet met de gevogeltefond en laat voor 1/2 inkoken. Overgiet met de likeur en het clementinesap en laat opnieuw inkoken. Zeef de saus en hou de spekblokjes apart.

  7. Verwijder de voetjes van de spruiten. Maak de blaadjes los en kook 2 min. onafgedekt in water. Giet af en spoel onder koud water.

  8. Bereiding:
  9. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel 2 eetl. boter over de gevulde kalkoen en zet 1 u. in de voorverwarmde oven. Bedruppel regelmatig met het braadvocht.

  10. Verlaag de oventemperatuur tot 165 °C, dek de kalkoen af met aluminiumfolie en laat nog 1 u. 30 min. à 2 u. garen. De kalkoen is gaar wanneer u er met een scherp mes in prikt en het braadvocht doorzichtig is.

  11. Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de sjalot glazig. Voeg de koolrabi toe en overgiet met 2 dl water. Verkruimel er 1/2 bouillonblokje over. Laat ± 15 min. stoven. Roer er de platte peterselie, de zachte veenbessen en de partjes clementine onder. Warm nog 1 à 2 min. mee op.

  12. Warm de clementinesaus op en klop er 1 eetl. koude boter in klontjes onder. Kruid met peper en zout. Warm de knolselderpuree op in een steelpannetje.

  13. Bak de aardappelnootjes goudbruin in de friteuse op 180 °C (baktijd: zie verpakking).

  14. Afwerking:
  15. Snij de kalkoen in gelijke sneetjes en verdeel over de borden. Lepel er wat saus over. Serveer met de koolrabi, de knolselderpuree en de aardappelnootjes. Werk af met de spruitenblaadjes en de spekblokjes.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1254 kcal
Vet 71.5 g
Verzadigd vet 24.8 g
Koolhydraat 66 g
Suiker 10.1 g
Vezel 11.3 g
Eiwit 75.3 g
Zout 4.8 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Bier Ename Blond Blond abdijbier Wijn Roodeberg KWV - Western Cape - Zuid-Afrika

Bekijk het recept digitaal