Gratin met schorseneren en aardappelen
Gratin met schorseneren en aardappelen

Gratin met schorseneren en aardappelen

Bijgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 773 kcal
Vet 37.2 g
Verzadigd vet 22.5 g
Koolhydraat 77.9 g
Suiker 33.6 g
Vezel 6.2 g
Eiwit 28.6 g
Zout 0.9 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (20 min)

  3. Schil de aardappelen en snij in schijfjes van 1/2 cm dik.

  4. Pers de halve citroen en voeg het sap toe aan een mengkom met koud water.

  5. Schil de schorseneren met een dunschiller (gebruik daarvoor keukenhandschoenen). Snij in stukken van 4 cm en leg in het citroenwater (zo behouden ze hun witte kleur).

  6. Rasp de parmezaan.

  7. Snipper de platte peterselie fijn.

  8. Bereiding:
  9. Doe de melk in een kookpot, voeg de aardappelen en de schorseneren toe en vul aan met water tot die net onderstaan. Kook ± 12 min. Giet af, maar vang 6,5 dl van het kookvocht op.

  10. Verwarm de oven voor op 185 °C.

  11. Vet een ovenschaal in met 1 eetl. boter en pers er het knoflook bij. Vul met de aardappelen en de schorseneren.

  12. Smelt 30 g boter in een steelpannetje en roer er de bloem onder met een klopper. Laat even drogen op het vuur. Giet er beetje bij beetje en al roerend het opgevangen kookvocht bij en laat sudderen tot de saus licht gebonden is.

  13. Meng de room, de ricotta en de platte peterselie onder de saus. Kruid met peper en zout.

  14. Giet de saus over de groenten en bestrooi met de parmezaan. Zet 30 min. in de voorverwarmde oven. Zet de laatste 3 min. de grill aan voor een mooi korstje.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (20 min)

  3. Schil de aardappelen en snij in schijfjes van 1/2 cm dik.

  4. Pers de halve citroen en voeg het sap toe aan een mengkom met koud water.

  5. Schil de schorseneren met een dunschiller (gebruik daarvoor keukenhandschoenen). Snij in stukken van 4 cm en leg in het citroenwater (zo behouden ze hun witte kleur).

  6. Rasp de parmezaan.

  7. Snipper de platte peterselie fijn.

  8. Bereiding:
  9. Doe de melk in een kookpot, voeg de aardappelen en de schorseneren toe en vul aan met water tot die net onderstaan. Kook ± 12 min. Giet af, maar vang 6,5 dl van het kookvocht op.

  10. Verwarm de oven voor op 185 °C.

  11. Vet een ovenschaal in met 1 eetl. boter en pers er het knoflook bij. Vul met de aardappelen en de schorseneren.

  12. Smelt 30 g boter in een steelpannetje en roer er de bloem onder met een klopper. Laat even drogen op het vuur. Giet er beetje bij beetje en al roerend het opgevangen kookvocht bij en laat sudderen tot de saus licht gebonden is.

  13. Meng de room, de ricotta en de platte peterselie onder de saus. Kruid met peper en zout.

  14. Giet de saus over de groenten en bestrooi met de parmezaan. Zet 30 min. in de voorverwarmde oven. Zet de laatste 3 min. de grill aan voor een mooi korstje.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 773 kcal
Vet 37.2 g
Verzadigd vet 22.5 g
Koolhydraat 77.9 g
Suiker 33.6 g
Vezel 6.2 g
Eiwit 28.6 g
Zout 0.9 g

Bekijk het recept digitaal