De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Laagste prijzen

Ontdek zelf het verschil

Met de Prijsbarometer zie je hoe groot het prijsverschil is tussen jouw Colruyt-winkel en de andere winkels in de streek op een bepaalde dag.

Kies je Colruyt-winkel en de andere winkel waarvoor je het prijsverschil wil zien.

Veelgestelde vragen over de Prijsbarometer

 • Bij Colruyt garanderen we je de laagste prijzen, dat wist je al. Dat kunnen we doen door de kosten altijd laag te houden. We willen je ook tonen hoe groot het prijsverschil is tussen Colruyt en andere winkels in de streek voor de vergeleken producten. Dat doen we op een open en transparante manier in concrete cijfers met onze Prijsbarometer.
  Doordat we regelmatig vergelijken, kunnen we ook de evolutie van dat prijsverschil met andere winkels in de streek op de voet volgen.

 • Al jaren noteren we de prijzen in andere grote winkels en vergelijken we dagelijks de prijzen van de andere winkels met de prijzen bij Colruyt op dezelfde dag. Al die gegevens registreren we winkel per winkel. Op die manier kunnen we indien nodig de prijzen in de Colruyt-winkels verlagen.

 • In eerste instantie maken we een prijsvergelijking voor elke Colruyt-winkel met de supermarkten Delhaize en hypermarkten Carrefour omdat dat de twee grootste winkels zijn met nationale spreiding, en met de harddiscounters Aldi en Lidl. Waar er een Albert Heijn-supermarkt in de buurt ligt, vergelijken we ook daarmee. Tenzij expliciet vermeld met welke winkel we precies vergelijken, nemen we de prijzen die ze nationaal toepassen.

 • Voor onze Prijsbarometer vertrekken we altijd van de producten van de Colruyt-winkels. Zo gaan we te werk:

  Voor Aldi en Lidl:
  De prijs van de goedkoopste producten bij Colruyt (aangeduid met het logo 'Goedkoopste in dit assortiment') vergelijken we met de prijs van de goedkoopste harddiscountproducten die zij aanbieden.
  Voor groenten, fruit en brood vergelijken we per soort de prijs van de goedkoopste producten bij Colruyt met de prijs van hun goedkoopste producten.
  Waar Lidl en Aldi nationale merken verkopen, vergelijken we de prijs van de nationalemerkproducten bij Colruyt met de prijs van dezelfde nationalemerkproducten die Lidl en Aldi aanbieden. De prijs van vlees bij Colruyt vergelijken we met de prijs van vlees bij Lidl. En waar Aldi vlees verkoopt, reageren we regionaal op de prijzen van het vlees bij Aldi.

  Voor Delhaize, Carrefour en Albert Heijn:
  We vergelijken de prijzen van de nationale merken die Colruyt verkoopt met de prijzen van dezelfde nationale merken die zij verkopen in de assortimenten algemene voeding en dranken, diepvries, vers vlees en charcuterie, groenten en fruit, reinigings- en onderhoudsproducten, papierwaren (zoals huishoud- en toiletpapier), producten voor lichaamsverzorging en producten voor huisdieren.
  Groenten, fruit en brood vergelijken we per soort product.
  De prijs van vlees van Colruyt vergelijken we met de prijs van het vlees met het label van Delhaize, Carrefour en Albert Heijn.
  De prijs van de 'goedkoopste' producten bij Colruyt (aangeduid met het logo 'Goedkoopste in dit assortiment') vergelijken we met de prijs van hun goedkoopste producten.

 • We vertrekken van het assortiment van Colruyt. In de andere winkels zoeken we in de eerste plaats naar alle identieke producten. Zijn de merken hetzelfde, maar niet beschikbaar in hetzelfde formaat, dan zoeken we de formaten die het meest bij elkaar aansluiten.
  Verschillen in formaten rekenen we om, via de prijs per liter, per kg of per dosis, zodat we altijd met gelijke maten vergelijken. Voorwaarde is wel dat de toepassing hetzelfde blijft. Als we bv. de prijs vergelijken tussen een fles olijfolie van 75 cl en één van 1 L, dan rekenen we om via de prijs per liter.

 • Niet alle winkels bieden evenveel producten aan. Daarom geven we voor elke vergelijking aan hoeveel producten precies worden vergeleken tussen twee winkels onderling. We vertrekken altijd van het assortiment van de Colruyt-winkel.

 • De formule voor de berekening van de Prijsbarometer vind je hier.

  Voor onze prijsvergelijking houden we zowel rekening met de prijs van de producten in de verschillende winkels, als met het bestedingsgedrag van de gemiddelde Belg (aantal producten dat de gemiddelde Belg koopt).
  In de praktijk koopt de consument sommige producten nl. vaker en in grotere hoeveelheden dan andere: op jaarbasis koopt hij bijvoorbeeld meer water dan whisky. 
  Daarom geven we bij de prijsvergelijking de productgroepen een 'gewicht' waardoor het belang van het product in de totale aankopen van de consument in rekening gebracht wordt. Zo zal het 'gewicht' van water groter zijn dan het 'gewicht' van whisky.
  Voor dat 'gewicht' baseren we ons op de meest recent beschikbare jaarcijfers van het huishoudbudgetonderzoek van Statbel (Algemene Directie Statistiek-Statistics Belgium).

  De NIS-klasse van deze formule werd vervangen door de COICOP-klasse (Classification of Individual Consumption by Purpose).

 • Ja. Bel de Rode Telefoon op 02 345 2345 of mail naar info@colruyt.be. We regelen voor jou een afspraak om de lijst in te kijken met de vergeleken producten en de prijs op de datum van opname.

 • Het is onze bedoeling je regelmatig de meest recente resultaten van de prijsvergelijking voor jouw winkel te geven. Op een bepaalde dag maken we de vergelijking van de prijzen die dan geldig zijn in jouw Colruyt-winkel met die die op dezelfde dag geldig zijn in de andere vergeleken supermarkt in de omgeving.
  Bij de resultaten vermelden we per Colruyt-winkel de datum waarop we de vergelijking maakten met de andere winkel.

 • Quality Control, onafhankelijk instituut voor kwaliteitscontrole controleert en certificeert:

  • dat onze prijsnoteringen in de winkels en de invoer ervan in de computer op een correcte manier verlopen.
  • dat door onze rekenformule onze gegevens op een correcte manier worden omgerekend.
  • dat onze prijsindex statistisch en wetenschappelijk een maximaal betrouwbaar beeld geeft gezien de grote hoeveelheid gegevens die we vergelijken.
 • We vergelijken de prijzen van de producten. Daarbij houden we geen rekening met andere kortingen zoals kortingsbonnen, spaarpunten enz. We houden ook geen rekening met eventuele kortingen die in onze winkels gelden.

  • Op deze site:
   • Op colruyt.be vind je op elk moment de resultaten van de laatste prijsvergelijking tussen elke Colruyt-winkel en de winkels in de streek.
   • Je leest er de meest recente resultaten voor onze prijsvergelijking, met welke winkel we precies vergeleken, op welke datum en hoeveel producten vergeleken werden tussen twee winkels onderling.
   • Je vindt er ook de resultaten van de vorige prijsvergelijkingen, zodat je de resultaten van de verschillende maanden kan opvolgen.
  • Op je kasticket
   Regelmatig vind je boven aan je kasticket de meest recente resultaten van onze prijsvergelijkingen voor jouw Colruyt-winkel.
  • Bij de Rode Telefoon
   Heb je nog vragen of wil je meer informatie, bel dan de Rode Telefoon op 02 345 2345. Of mail naar info@colruyt.be

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER