Fijne zalmmousse met kruidensaus
Fijne zalmmousse met kruidensaus

Fijne zalmmousse met kruidensaus

35 min.
Voorgerecht
5 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 367 kcal
Vet 29.3 g
Koolhydraat 2.3 g
Eiwit 20.5 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Laat de zalmsteaks volledig ontdooien. Snij het zalmvlees in stukken.

  3. Laat ook het bolletje kervel ontdooien.

  4. Smeer kleine vuurvaste potjes in met boter. Snij de gerookte zalm in repen van ± 1 cm breed. Beleg er in stervorm de bodem van de potjes mee (5 à 6 reepjes per potje).

  5. Bereiding:
  6. Doe de room, 1 heel ei en 2 eigelen bij de ontdooide zalm. Kruid met peper en een weinig zout (gerookte zalm is al zout), nootmuskaat en cayennepeper. Mix tot een gladde brij.

  7. Klop 2 eiwitten tot sneeuw en meng voorzichtig onder het zalmmengsel.

  8. Verdeel deze zalmmousse over de potjes. Zet ze op een ovenplaat met een bodempje water (bain-marie). Plaats gedurende ± 25 min. (afhankelijk van de grootte van de potjes) in een voorverwarmde oven op 190 °C (1). Steek een mes in het midden van de zalmmousse om na te gaan of de mousse klaar is. Het mes moet er droog uitkomen.

  9. Bereid intussen de saus: laat de fijngesnipperde sjalot zachtjes stoven in 1 eetl. boter tot hij glazig wordt (niet laten kleuren).

  10. Voeg 1 dl witte wijn toe en een koffielepel dragonazijn. Breng aan de kook en doe er 1 dl room bij, 1 eetl. gehakte dragon, 1 eetl. peterselie en de kervel. Laat even inkoken tot een lichtgebonden saus (als de saus toch te dik wordt, kan u ze aanlengen met wat water).

  11. Afwerking:
  12. Schep wat saus op elk bord en stort daarop de warme zalmmousse.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Laat de zalmsteaks volledig ontdooien. Snij het zalmvlees in stukken.

  3. Laat ook het bolletje kervel ontdooien.

  4. Smeer kleine vuurvaste potjes in met boter. Snij de gerookte zalm in repen van ± 1 cm breed. Beleg er in stervorm de bodem van de potjes mee (5 à 6 reepjes per potje).

  5. Bereiding:
  6. Doe de room, 1 heel ei en 2 eigelen bij de ontdooide zalm. Kruid met peper en een weinig zout (gerookte zalm is al zout), nootmuskaat en cayennepeper. Mix tot een gladde brij.

  7. Klop 2 eiwitten tot sneeuw en meng voorzichtig onder het zalmmengsel.

  8. Verdeel deze zalmmousse over de potjes. Zet ze op een ovenplaat met een bodempje water (bain-marie). Plaats gedurende ± 25 min. (afhankelijk van de grootte van de potjes) in een voorverwarmde oven op 190 °C (1). Steek een mes in het midden van de zalmmousse om na te gaan of de mousse klaar is. Het mes moet er droog uitkomen.

  9. Bereid intussen de saus: laat de fijngesnipperde sjalot zachtjes stoven in 1 eetl. boter tot hij glazig wordt (niet laten kleuren).

  10. Voeg 1 dl witte wijn toe en een koffielepel dragonazijn. Breng aan de kook en doe er 1 dl room bij, 1 eetl. gehakte dragon, 1 eetl. peterselie en de kervel. Laat even inkoken tot een lichtgebonden saus (als de saus toch te dik wordt, kan u ze aanlengen met wat water).

  11. Afwerking:
  12. Schep wat saus op elk bord en stort daarop de warme zalmmousse.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 367 kcal
Vet 29.3 g
Koolhydraat 2.3 g
Eiwit 20.5 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Wijn Château le Peyrat (wit) A.C. Graves Droge witte bordeaux met subtiel boeket (o.a. amandelen) en een fruitige, licht nerveuze smaak. Wijn Orca Bay Sauvignon Blanc Nieuw-Zeeland Droge witte wijn met pittige, frisse aroma's van de sauvignondruif, aangevuld met een exotisch tintje. De smaak is fris, vettig en nerveus.

Bekijk het recept digitaal