Hoe brood bakken?
Hoe brood bakken?

Hoe brood bakken?

2 u. 25 min.
Lunch
1 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Verwarm het water of de melk in een steelpannetje tot de vloeistof lauw is. Doe de helft van de lauwe vloeistof in een ander pannetje en verkruimel er de verse gist over. Roer goed tot de gist volledig is opgelost.

  3. Meng de bloem met het zout en vorm een bergje in een kom of op een werkblad. Maak een kuiltje in het midden en giet er het gistmengsel in. Meng een beetje bloem van het bergje onder het gistmengsel en voeg dan de rest van het water of de melk toe. Strooi er nog wat van de bloem over en laat zo 10 min. staan.

  4. Meng nu alles goed door elkaar tot u een deegbol hebt. Kneed het deeg 10 min. stevig met de muis van beide handen. Draai het telkens een kwartslag zodat het gelijkmatig gekneed wordt. Bestrooi het werkblad tussendoor met bloem, dan blijft het deeg niet kleven. Het deeg is klaar wanneer het glad en elastisch aanvoelt.

  5. Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat 30 min. rijzen op kamertemperatuur. Kneed het deeg daarna nog even. Beboter een bakvorm en bestrooi met bloem. Leg er het deeg in en dek opnieuw af met een keukenhanddoek. Laat nog eens 30 à 45 min. rijzen op kamertemperatuur.

  6. Bak het brood 30 min. in een op 220 °C voorverwarmde oven. Haal het brood uit de oven en uit de bakvorm. Laat het volledig afkoelen op een rooster voor u het aansnijdt.

Tip

- U kan ook 11 g droge gist gebruiken in plaats van 20 g verse gist. Droge gist mengt u niet in stap 1 onder het water of de melk, want dan zal hij niet goed werken. Meng hem in stap 2 onder de bloem en het zout. Maak daarna een kuiltje, giet er het water of de melk in en meng alles door elkaar. De verdere bereiding is dezelfde. - Kneed het deeg zeker lang genoeg (minstens 10 min.) Dan zal het rijsproces achteraf goed op gang komen. - Brood bakken gaat ook zonder bakvorm. Kneed het deeg in een mooie vorm en leg het op een bakplaat met bakpapier. De temperatuur en de baktijd blijven dezelfde. - U kan de bovenkant van het deeg voor het bakken lichtjes bestrijken met olijfolie en er wat zaadjes overstrooien (bv. sesamzaadjes, lijnzaad). Of meng de zaadjes voor het kneden onder de bloem en het zout. - Wil u zeker zijn dat het brood gaar is? Klop dan even op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt, is het brood gaar.

  • Bereiding

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Bereiding:
  2. Verwarm het water of de melk in een steelpannetje tot de vloeistof lauw is. Doe de helft van de lauwe vloeistof in een ander pannetje en verkruimel er de verse gist over. Roer goed tot de gist volledig is opgelost.

  3. Meng de bloem met het zout en vorm een bergje in een kom of op een werkblad. Maak een kuiltje in het midden en giet er het gistmengsel in. Meng een beetje bloem van het bergje onder het gistmengsel en voeg dan de rest van het water of de melk toe. Strooi er nog wat van de bloem over en laat zo 10 min. staan.

  4. Meng nu alles goed door elkaar tot u een deegbol hebt. Kneed het deeg 10 min. stevig met de muis van beide handen. Draai het telkens een kwartslag zodat het gelijkmatig gekneed wordt. Bestrooi het werkblad tussendoor met bloem, dan blijft het deeg niet kleven. Het deeg is klaar wanneer het glad en elastisch aanvoelt.

  5. Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat 30 min. rijzen op kamertemperatuur. Kneed het deeg daarna nog even. Beboter een bakvorm en bestrooi met bloem. Leg er het deeg in en dek opnieuw af met een keukenhanddoek. Laat nog eens 30 à 45 min. rijzen op kamertemperatuur.

  6. Bak het brood 30 min. in een op 220 °C voorverwarmde oven. Haal het brood uit de oven en uit de bakvorm. Laat het volledig afkoelen op een rooster voor u het aansnijdt.

Tip

- U kan ook 11 g droge gist gebruiken in plaats van 20 g verse gist. Droge gist mengt u niet in stap 1 onder het water of de melk, want dan zal hij niet goed werken. Meng hem in stap 2 onder de bloem en het zout. Maak daarna een kuiltje, giet er het water of de melk in en meng alles door elkaar. De verdere bereiding is dezelfde. - Kneed het deeg zeker lang genoeg (minstens 10 min.) Dan zal het rijsproces achteraf goed op gang komen. - Brood bakken gaat ook zonder bakvorm. Kneed het deeg in een mooie vorm en leg het op een bakplaat met bakpapier. De temperatuur en de baktijd blijven dezelfde. - U kan de bovenkant van het deeg voor het bakken lichtjes bestrijken met olijfolie en er wat zaadjes overstrooien (bv. sesamzaadjes, lijnzaad). Of meng de zaadjes voor het kneden onder de bloem en het zout. - Wil u zeker zijn dat het brood gaar is? Klop dan even op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt, is het brood gaar.

Bekijk het recept digitaal