Venkel, lekker veelzijdig
Al vijf generaties lang geeft de familie Van den Eynde de knepen van de groenteteelt door van vader op zoon. Intussen is het ook al zo’n 30 jaar dat moeder Greta, vader Willy en later ook zoon Koen venkel telen, een groente die je eerder in Zuid-Europa verwacht. En dat doen ze met veel passie. We gingen op bezoek in Sint-Katelijne-Waver en lieten ons verleiden door de heerlijke anijsgeur rond het venkelveld.
Planten op aarden bedden
Geteeld met zorg
Venkeltelers moeten met veel factoren rekening houden. Koen: “Voor een goede kwaliteit en optimale smaak mag de groente niet te snel groeien. De ideale temperatuur voor een mooi gevormde knol ligt tussen 12 en 24 °C. En er is veel vocht nodig. Daarom besproeien we ze bij warm weer met water.”
Vakkundig geoogst
Na 2 à 2,5 maand is een venkel oogstrijp. “Een mooi volgroeide venkel heeft een stevige, gesloten, stralend witte knol en fris groen loof”, vertelt Koen. “Op warme zomerdagen staan we op om 5 uur ’s morgens om voor het krieken van de dag te oogsten. Zo behoudt de venkel zijn lekker frisse smaak. Alles gebeurt met de hand: we nemen het buitenste blad weg, snijden het loof kort en spoelen de knollen in koud water.”