Venkel

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

venkel_sfeerbeeld-4.png

Venkel behoort tot de familie van de schermbloemigen, zoals kervel en selder. Je herkent hem aan de typische anijssmaak. Vooral de knol wordt gegeten, zowel rauw (in een salade) als gekookt met vis, in pasta of bijvoorbeeld in een hartige taart. De jonge takjes van het loof zijn heel decoratief, en je kan ze gebruiken als kruid in een dipsaus, salade of soep.

Venkel is arm aan calorieën en rijk aan vezels. Hij is ook een bron van foliumzuur en kalium.

Hoe venkel bewaren?

Bewaar venkel bij voorkeur in de groentelade van de koelkast en verwerk binnen de 5 dagen. Als je hem langer bewaart, verliest hij zijn smaak.

Hoe venkel schoonmaken?

Stap 1

Verwijder het loof van de venkel met een mes. 

Stap 2

Snij de knol in 2 en verwijder het hardere voetje. 

Stap 3

Snij de halve knollen in de breedte in halvemaantjes, of in de lengte in reepjes of blokjes.

Hoe venkel bereiden?

venkel_sfeerbeeld-3.png

Rauwe venkel

Rauwe venkel heeft een meer uitgesproken smaak dan gekookte venkel. Om venkel rauw op te dienen in een gemengde salade of als bijgerecht, voorzie je ± 100 g per persoon.
venkel_sfeerbeeld_kom.png

Venkel stomen of koken

Kook venkel in een kookpot met een bodempje lichtgezouten water of stoom gedurende 15 à 20 min. Heerlijk met kaassaus.
venkel_sfeerbeeld-1.png

Venkel stoven

  1. Verhit olijfolie in een kookpot.
  2. Stoof blokjes venkel gedurende ± 10 min. op een matig vuur al roerend.
  3. Kruid met peper en zout.
venkel_sfeerbeeld-2.png

Venkel in de oven

  1. Kook de buitenste bladeren van de venkel ± 7 min. in lichtgezouten water.
  2. Vul ze eventueel met gehakt, en zet ± 30 min. in de voorverwarmde oven op 200 °C.

Originele serveertips

  • Het groene venkelloof wordt gebruikt als smaakmaker in tal van gerechten. Probeer het in een dipsaus met yoghurt of roomkaas, aardappelpuree (met een stukje vis), een zalmquiche, salades of (vis)soepen. Of decoreer je gin-tonic met een plukje venkelloof.
  • Kook de buitenste bladeren van je venkel ± 20 min. in lichtgezouten water en serveer rijst met groenten, couscous … in het blad.

Ook kinderen houden van venkel

Laat je kinderen wennen aan de originele smaak van venkel door hem te gebruiken in soeppuree, quiche, pasta

Ook kinderen houden van venkel

Recepten met venkel

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!

Venkel, lekker veelzijdig

Al vijf generaties lang geeft de familie Van den Eynde de knepen van de groenteteelt door van vader op zoon. De familie teelt venkel met passie, en veel zorg. Dat ontdekten we tijdens ons bezoekje aan het venkelveld.

Neem een kijkje