Rodekool
Tips en recepten
Rodekool was een populaire groente tot in het midden van de 20ste eeuw. Ze is namelijk ook bij slechte weersomstandigheden verkrijgbaar en kan lang bewaard worden.
Deze wintergroente is rijk aan vitamines (A en C), vezels, calcium en ijzer. Je bewaart ze het best op een koele plek. Als je ze hebt aangesneden, wikkel je rodekool in vershoudfolie en bewaar je ze in de koelkast.
Rodekool wordt vaak gestoofd met stukjes appel of gekookt in soep. Ook rauw is ze lekker, bijvoorbeeld in een slaatje met witloof en veldsla.
Rodekool past goed bij varkensvlees, zoals koteletten, varkenshaasje of worsten. Pensen of bloedworst met rodekool is een klassieker in de Belgische keuken.
Reken ongeveer 250 g rodekool per persoon.
Rodekool schoonmaken
Rodekool bereiden
Koken
Kook rodekool niet langer dan 12 min. Voeg een scheutje citroensap of azijn toe zodat de rode kleur behouden blijft.
Stoven
Smelt een beetje boter in een kookpot en stoof de reepjes rodekool 30 min. op een zacht vuur, samen met een scheutje water en wat citroensap of azijn.
Rauw
Rasp de rodekool of snij in fijne reepjes. Meng met een scheutje citroensap of azijn om de kleur te bewaren. Kruid met peper, zout, laurier, tijm en 2 à 3 kruidnagels. Zo is de rodekool nog 1 à 2 weken houdbaar in de koelkast, in een goed afgesloten doos.