Lamskroon met rozemarijn en gekaramelliseerd witloof
Lamskroon met rozemarijn en gekaramelliseerd witloof

Lamskroon met rozemarijn en gekaramelliseerd witloof

1 u. 40 min.
Hoofdgerecht
5 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 610 kcal
Vet 41.1 g
Koolhydraat 13.9 g
Eiwit 40.9 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (20 min. + 1 à 2 u. rusten)

  3. Snipper de sjalot fijn.

  4. Maak de basis voor de saus: smelt 1 eetl. boter in een steelpan en stoof de sjalot glazig. Voeg de rozemarijn, het halve blokje bouillon, 1 dl water en de witte wijn toe. Laat 2 à 3 min. sudderen op een zacht vuur. Laat daarna 1 à 2 u rusten op een koele plaats.

  5. Bereid het witloof: verwijder de harde kern. Smelt de boter in een braadpan en bak het witloof goudbruin. Zet het vuur lager en laat nog 5 à 10 min. verder bakken. Strijk het witloof in met vloeibare honing en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Schik het witloof in een ovenschotel. Giet 2 à 3 eetl. water in de pan en maak de braadresten los. Giet deze saus over het witloof.

  6. Bereiding:
  7. Verwarm de oven 10 min. voor op 140 °C.

  8. Strooi het kruidentuiltje over de lamskroon. Leg het schaaltje met de lamskroon in een ovenschotel en zet 1 u. in de voorverwarmde oven.

  9. Verhoog de temperatuur tot 180 °C en laat nog 30 min. verder bakken. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het vlees te donker kleurt. Zet de schotel met witloof de laatste 25 min. van de braadtijd van het vlees mee in de oven.

  10. Laat de lamskroon 10 min. rusten in de uitgeschakelde oven. 5. Werk ondertussen de saus af: giet de basissaus door een zeef in een steelpan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en voeg de room toe. Laat 5 min. zachtjes sudderen. Kruid met peper en zout.

  11. Afwerking:
  12. Snij de lamskroon tussen de beentjes door. Serveer met het witloof en de saus en geef er kroketjes of hertoginnenaardappeltjes bij.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (20 min. + 1 à 2 u. rusten)

  3. Snipper de sjalot fijn.

  4. Maak de basis voor de saus: smelt 1 eetl. boter in een steelpan en stoof de sjalot glazig. Voeg de rozemarijn, het halve blokje bouillon, 1 dl water en de witte wijn toe. Laat 2 à 3 min. sudderen op een zacht vuur. Laat daarna 1 à 2 u rusten op een koele plaats.

  5. Bereid het witloof: verwijder de harde kern. Smelt de boter in een braadpan en bak het witloof goudbruin. Zet het vuur lager en laat nog 5 à 10 min. verder bakken. Strijk het witloof in met vloeibare honing en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Schik het witloof in een ovenschotel. Giet 2 à 3 eetl. water in de pan en maak de braadresten los. Giet deze saus over het witloof.

  6. Bereiding:
  7. Verwarm de oven 10 min. voor op 140 °C.

  8. Strooi het kruidentuiltje over de lamskroon. Leg het schaaltje met de lamskroon in een ovenschotel en zet 1 u. in de voorverwarmde oven.

  9. Verhoog de temperatuur tot 180 °C en laat nog 30 min. verder bakken. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het vlees te donker kleurt. Zet de schotel met witloof de laatste 25 min. van de braadtijd van het vlees mee in de oven.

  10. Laat de lamskroon 10 min. rusten in de uitgeschakelde oven. 5. Werk ondertussen de saus af: giet de basissaus door een zeef in een steelpan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en voeg de room toe. Laat 5 min. zachtjes sudderen. Kruid met peper en zout.

  11. Afwerking:
  12. Snij de lamskroon tussen de beentjes door. Serveer met het witloof en de saus en geef er kroketjes of hertoginnenaardappeltjes bij.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 610 kcal
Vet 41.1 g
Koolhydraat 13.9 g
Eiwit 40.9 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Wijn Château Coufran Cru Bourgeois Supérieur A.C. Haut-Médoc Wijn Château Bourgneuf A.C. Pomerol

Bekijk het recept digitaal