Moussaka
Moussaka

Moussaka

1 u. 25 min.
Hoofdgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 678 kcal
Vet 29.6 g
Verzadigd vet 14.3 g
Koolhydraat 55.6 g
Suiker 19.6 g
Vezel 7.4 g
Eiwit 43.2 g
Zout 2 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Schil de aardappelen en laat ze heel.

  3. Snij de courgette en de aubergine in schijven van 1/2 cm.

  4. Snipper de uien en de teentjes knoflook fijn.

  5. Rits de blaadjes van de takjes oregano.

  6. Bereiding:
  7. Kook de aardappelen 25 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af.

  8. Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de courgettes aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en zet opzij.

  9. Verhit 1 eetl. olijfolie in dezelfde braadpan en bak de aubergines aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en zet opzij.

  10. Verhit 2 eetl. olijfolie in dezelfde braadpan en bak het vlees, de ui en het knoflook 5 min. Maak los met een vork.

  11. Voeg de oreganoblaadjes, de tomatenstukjes en de kaneel toe en roer goed. Laat nog 5 à 10 min. sudderen op een zacht vuur. Kruid met peper en zout.

  12. Smelt intussen 2 eetl. boter in een kookpot op een matig vuur. Roer er de bloem met een klopper onder en laat even drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje en al roerend de koude melk toe en verkruimel er het bouillonblokje over. Laat pruttelen tot u een gebonden saus hebt.

  13. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  14. Besmeer een ovenschaal met 1 eetl. boter en snij de aardappelen in schijven. Verdeel ze over de bodem van de ovenschaal.

  15. Bedek met de gehaktmengeling en schik er de courgette- en aubergineschijfjes op. Overgiet met de bechamelsaus en verkruimel er de feta over. Zet 30 min. in de voorverwarmde oven.

Tip

Klaar om op te warmen Je kan deze ovenschotel helemaal vooraf klaarmaken. De oventijd hou je voor de dag nadien. Na amper een halfuurtje in de oven (op 180 °C) kan je samen genieten van een heerlijke moussaka.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Schil de aardappelen en laat ze heel.

  3. Snij de courgette en de aubergine in schijven van 1/2 cm.

  4. Snipper de uien en de teentjes knoflook fijn.

  5. Rits de blaadjes van de takjes oregano.

  6. Bereiding:
  7. Kook de aardappelen 25 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af.

  8. Verhit intussen 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de courgettes aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en zet opzij.

  9. Verhit 1 eetl. olijfolie in dezelfde braadpan en bak de aubergines aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en zet opzij.

  10. Verhit 2 eetl. olijfolie in dezelfde braadpan en bak het vlees, de ui en het knoflook 5 min. Maak los met een vork.

  11. Voeg de oreganoblaadjes, de tomatenstukjes en de kaneel toe en roer goed. Laat nog 5 à 10 min. sudderen op een zacht vuur. Kruid met peper en zout.

  12. Smelt intussen 2 eetl. boter in een kookpot op een matig vuur. Roer er de bloem met een klopper onder en laat even drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje en al roerend de koude melk toe en verkruimel er het bouillonblokje over. Laat pruttelen tot u een gebonden saus hebt.

  13. Verwarm de oven voor op 180 °C.

  14. Besmeer een ovenschaal met 1 eetl. boter en snij de aardappelen in schijven. Verdeel ze over de bodem van de ovenschaal.

  15. Bedek met de gehaktmengeling en schik er de courgette- en aubergineschijfjes op. Overgiet met de bechamelsaus en verkruimel er de feta over. Zet 30 min. in de voorverwarmde oven.

Tip

Klaar om op te warmen Je kan deze ovenschotel helemaal vooraf klaarmaken. De oventijd hou je voor de dag nadien. Na amper een halfuurtje in de oven (op 180 °C) kan je samen genieten van een heerlijke moussaka.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 678 kcal
Vet 29.6 g
Verzadigd vet 14.3 g
Koolhydraat 55.6 g
Suiker 19.6 g
Vezel 7.4 g
Eiwit 43.2 g
Zout 2 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Bier LeFort Sterk donker bier met gebrande mout in de neus. De smaak bevat toetsen van karamel en chocolade. Wijn Tsantali `Nemea' Reserve - A.O.P. Nemea - Griekenland Deze dieprode wijn wordt `het bloed van Herakles' genoemd. Het is een krachtige wijn met rijp fruit en wilde kruiden.

Bekijk het recept digitaal