De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Naar 100 % duurzame palmolie

Kwaliteitsproducten van eigen merken, gemaakt met respect voor het milieu en de plaatselijke bevolking … Dat is waar Colruyt altijd naar streeft. Zo hebben we de voorbije twee jaar verder gewerkt aan de omschakeling naar duurzame palmolie. Zo kan je in alle vertrouwen van onze producten genieten, en natuurlijk altijd voor de laagste prijzen.

Internationaal certificaat

De productie van duurzame palmolie respecteert de biodiversiteit en de lokale ontwikkeling. We kiezen voor de gecertificeerde palmolie van de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO). Die stelt de criteria voor duurzame productie op en controleert en certificeert alle spelers in de palmolieketen.

De RSPO werkt volgens een drieledig certificatiesysteem:

  • Segregated’-palmolie, afkomstig uit een duurzame palmolieketen die volledig losstaat van de gewone. Die duurzame palmolie is ook effectief aanwezig in het eindproduct.
  • Mass Balance’, duurzame palmolie die tijdens de opslag en het transport vermengd raakt met de gewone olie.
  • De palmolie die niet duurzaam is geproduceerd, compenseren we met de aankoop van RSPO-certificaten. Zo bieden we financiële steun aan andere producenten van duurzame palmolie.

Waar staan we vandaag?

Sinds 2016 is onze hoeveelheid RSPO-gecertificeerde palmolie (Segregated of Mass Balance) in de producten van onze eigen merken met 8 % gestegen, goed voor een totaal van 92 %. De rest compenseren we met RSPO-certificaten. Stap voor stap naderen we zo onze doelstelling: 100 % Segregated palmolie in 2020. We willen dan ook de nodige tijd geven aan al onze leveranciers, ook de kleinere, om het volledige proces van certificatie te doorlopen.

Bovendien willen we tegen eind 2020 verder gaan dan de certificaten. Zo gaan we voor ‘zero ontbossing’ en willen we meer transparantie over de producenten van onze palmolie.

Wat is palmolie?

Palmolie is afkomstig van de vruchten van de oliepalm en wordt verwerkt in heel wat voedingsproducten. De olie smaakt neutraal, maar geeft een smeuïge en vaste structuur. Ze is ook bestand tegen hoge temperaturen en zorgt voor een lange houdbaarheid. Maar de productie is niet altijd even duurzaam. Door de ontbossing moet de lokale bevolking soms verhuizen en krijgen bedreigde diersoorten het nog moeilijker.

En waarom ze niet gewoon vervangen?

Waar mogelijk vervangen we de palmolie. Zoals bij de viskrokantjes uit de diepvries (zonnebloemolie). Maar vervangen is niet altijd mogelijk. Want als we een andere plantaardige olie gebruiken, beïnvloedt dat soms de kwaliteit en de houdbaarheid. Bovendien is het niet noodzakelijk beter voor het milieu. Om dezelfde hoeveelheid vet te produceren met koolzaad, heb je 4 tot 10 keer meer oppervlakte nodig dan voor palmolie. Dat kan leiden tot nieuwe ontbossingen.

 

Met deze duurzame palmolie dragen we ook bij tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

  

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER