14/01/2019

Slimmer omgaan met voeding? Ontdek onze tips

Wat is het verschil tussen 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot'? Hoe bewaar je verse producten het best? Hoe kan je overschotjes van ingrediënten van je maaltijd gebruiken voor een volgende maaltijd? Je ontdekt het hier.

duurzaamheid_foodwaste_houdbaarheidsdatum.jpg

Wat is de uiterste houdbaarheidsdatum?

Verse producten zoals yoghurt, vers vlees of verse vis, hebben een datum 'te gebruiken tot'. Die geeft aan dat een product niet meer veilig te eten is na het overschrijden van deze datum.

De datum 'ten minste houdbaar tot' komt voor op producten die langer bewaren, zoals koekjes of conserven. Die datum garandeert een product van uitstekende kwaliteit tot de datum wordt overschreden. Daarna kan de geur of smaak van het product licht aangetast zijn, maar is het nog veilig op te eten. 

duurzaamheid_foodwaste_koelkast1.jpg

Wat leg je waar in de koelkast?

Om verse voeding op een correcte manier te bewaren, stel je je koelkast best in op 4 °C. Producten blijven ook langer vers, als je ze op de juiste plaats legt:

  • nieuwe boodschappen: achterin, zodat ze sneller koelen
  • zuivel: bovenaan, de minst koude plaats
  • vlees, charcuterie, verpakte salades: net boven de groentelade (de koelste plaats)
  • eieren en boter: in de deur (iets minder koud)
  • groenten en fruit*: in de groentelade (iets vochtiger)

* Sommige groenten en fruit kunnen niet tegen lage temperaturen. Dit is bv. het geval bij bananen, die hou je best op kamertemperatuur. Tomaten en paprika bewaar je best in een koele ruimte of kelder.

Met deze tips kan je producten correct bewaren en restjes opgebruiken. Zo gaan we voedselverspilling tegen en dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap. 

Restjes verwerken

Bewaar overschotjes voor je volgende maaltijd, of creëer een nieuw recept op basis van restjes van ingrediënten. Je kan bv. overgebleven groenten in een soep of quiche verwerken. En met oud brood maak je in een handomdraai verloren brood, croutons, vulling of paneermeel.

Aan de slag met restjes