De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Duvel: onoverwinnelijk sinds 1923

Het is begin 20ste eeuw wanneer Albert en Victor Moortgat de boerderij-brouwerij van hun vader overnemen. Die had hij in 1871 opgericht in Breendonk, nu nog altijd de thuisbasis van Brouwerij Duvel Moortgat. De broers verdelen de taken eerlijk: Albert legt zich toe op het brouwen en Victor brengt het bier met paard en kar naar de Brusselse cafés. Samen leggen zij de kiem voor het allereerste Belgische sterke blonde bier: Duvel.

Een krachtiger bier dat ook vlot drinkbaar was, dat was in die tijd iets heel eigenzinnigs.

Michel, eigenaar Brouwerij Duvel Moortgat

Unieke gist, speciaal uit Schotland

Jarenlang zocht Albert naar de perfecte gist om een Belgisch speciaalbier te brouwen in de stijl van de populaire Engelse ales. “Kort na de Eerste Wereldoorlog trok hij er zelfs voor naar Engeland,” vertelt Michel Moortgat, vierde generatie aan het hoofd van de brouwerij. “Na lang aandringen en met de hulp van Brits meesterbrouwer John Martin kreeg Albert 2 potjes gist van een piepklein brouwerijtje in Schotland. Die smokkelde hij de grens over.” Terug in Breendonk bleken er niet 1 maar wel 135 verschillende gistculturen in de potjes te zitten. Albert isoleerde er een twintigtal en kweekte er uiteindelijk zijn eigen gist mee.

De Victory van 1918

In 1923 was het dan zover: de eerste brouwsels van Alberts speciaalbier werden gratis geschonken in de Breendonkse cafés. Het kreeg de naam Victory Ale, naar de overwinning van 1918. Michel: "Dit type bier was toen heel vernieuwend. Blonde, laagalcoholische bieren waren er bij de vleet. Maar een krachtiger bier dat ook vlot drinkbaar was, dat was iets heel eigenzinnigs.” En ook verraderlijk, zo ondervond de lokale schoenmaker destijds. Hij dronk er een paar glazen te veel van en noemde het ‘ne straffen duvel’. Een geuzennaam die is blijven hangen.

Authentiek recept uit 1923

Tot vandaag wordt Duvel gebrouwen met de gist die Albert in Schotland haalde. Ook de 2 aromatische hopsoorten zijn nog altijd dezelfde. Ze koken vanaf het begin mee, en worden dus niet alleen op het einde van het kookproces toegevoegd, zoals de traditie het voorschrijft. “Het bier heeft er zijn fluweelzachte bitterheid en aangename aroma’s aan te danken”, vertelt Michel. Maar één keer sleutelde de brouwerij aan het recept. “De typische heldere goudblonde kleur kreeg Duvel pas in de jaren 70. Voordien was het wat troebeler en amberkleurig. De glasheldere Deense en Duitse pilsbieren waren toen erg gegeerd, dus zijn wij de Duvel ook wat lichter gaan brouwen.” En dat was een schot in de roos.

Het iconische Duvel-glas

In de jaren 60 schonk Brouwerij Moortgat haar Duvel voor het eerst in het typische tulpvormige glas. Baanbrekend was dat. “In die tijd kon je een 33 cl niet volledig uitschenken in een bierglas. In het Duvel-glas ging dat wel,” vertelt Michel. “Bovendien wordt het glas naar boven toe smaller, waardoor het koolzuur beter wordt vastgehouden en er een mooie, stevige schuimkraag ontstaat. Vanaf de eerste slok krijg je zowel bier als schuim binnen: je proeft meteen de volle smaak van Duvel. Dat heb je niet in een smal glas.”

Door zijn frisse, fruitige smaak past Duvel Tripel Hop perfect bij pikante gerechten, zoals curry’s of oosterse wokschotels. Ook bij desserten is hij heerlijk. Denk maar aan citroencake, wittechocolademousse of een taartje met exotisch fruit.

Jo, onze biersommelier

Duvel Tripel Hop

In 2011 kreeg Duvel er een broertje bij, de Duvel Tripel Hop, met een hoger alcoholpercentage en een derde hopsoort. Zes edities lang werd elk jaar een andere, speciale hop gebruikt, die zijn typische smaak aan het bier gaf. "Uit deze ‘sixpack’ lieten we Duvel-liefhebbers in 2017 hun favoriet kiezen," zegt Michel (midden op de foto, naast onze biersommelier Jo en aankoper Koen). "Het werd de editie uit 2012 met Citra-hop, die nu een vaste waarde is in ons assortiment."

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER