Gevulde kalkoen met groenterolletjes en bosbessenpuree
Gevulde kalkoen met groenterolletjes en bosbessenpuree

Gevulde kalkoen met groenterolletjes en bosbessenpuree

Hoofdgerecht
10 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 1113 kcal
Vet 59.4 g
Koolhydraat 56.6 g
Eiwit 82.7 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (30 min.)

  3. Schil de pastinaken, de wortelen en de rammenas en snij in gelijke staafjes.

  4. Schil de aardappelen en snij in stukken.

  5. Snij de sjalotten in grove stukken.

  6. Bereiding:
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  8. Leg de kalkoen in een ovenschaal en verdeel er 2 eetl. boter in klontjes over. Zet 1. u in de voorverwarmde oven, samen met een kommetje water om uitdrogen te voorkomen. Bedruip het vlees tussendoor met het braadvocht.

  9. Verdeel intussen de groentestaafjes over een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie en kruid met peper en zout. Bak 15 min. mee in de oven met de kalkoen.

  10. Haal de groenten uit de oven en roer er de balsamicoazijn onder. Laat even afkoelen. Neem enkele groentestaafjes en rol er een sneetje spek rond. Maak zo 20 rolletjes en leg ze in de ovenschaal.

  11. Verlaag na 1 u. de oventemperatuur tot 165 °C. Verdeel de stukken sjalot rond de kalkoen en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Laat nog 1 u. 30 min. à 2 u. verder braden. Bedruip regelmatig met het braadvocht.

  12. Zet de groenterolletjes ± 20 min. voor het einde van de baktijd van de kalkoen in de oven om op te warmen.

  13. Kook intussen de aardappelen 20 min. in lichtgezouten water. Giet af en pureer samen met 2 eetl. boter en de melk. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de bereide bosbessen onder. Hou warm.

  14. Prik met een breinaald of een lang, dun mes in het midden van de kalkoen om te zien of hij gaar is. Het vocht moet helder zijn en de naald of het mes moet heet aanvoelen. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en hou warm.

  15. Verwijder indien nodig het overtollige vet uit de ovenschaal met keukenpapier. Giet er de porto in en schraap de braadresten los. Giet het braadvocht in een steelpan en roer er de gevogeltefond onder. Laat even inkoken. Neem van het vuur en klop er 1 eetl. koude boter in klontjes onder. Kruid met peper en zout.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (30 min.)

  3. Schil de pastinaken, de wortelen en de rammenas en snij in gelijke staafjes.

  4. Schil de aardappelen en snij in stukken.

  5. Snij de sjalotten in grove stukken.

  6. Bereiding:
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  8. Leg de kalkoen in een ovenschaal en verdeel er 2 eetl. boter in klontjes over. Zet 1. u in de voorverwarmde oven, samen met een kommetje water om uitdrogen te voorkomen. Bedruip het vlees tussendoor met het braadvocht.

  9. Verdeel intussen de groentestaafjes over een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie en kruid met peper en zout. Bak 15 min. mee in de oven met de kalkoen.

  10. Haal de groenten uit de oven en roer er de balsamicoazijn onder. Laat even afkoelen. Neem enkele groentestaafjes en rol er een sneetje spek rond. Maak zo 20 rolletjes en leg ze in de ovenschaal.

  11. Verlaag na 1 u. de oventemperatuur tot 165 °C. Verdeel de stukken sjalot rond de kalkoen en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Laat nog 1 u. 30 min. à 2 u. verder braden. Bedruip regelmatig met het braadvocht.

  12. Zet de groenterolletjes ± 20 min. voor het einde van de baktijd van de kalkoen in de oven om op te warmen.

  13. Kook intussen de aardappelen 20 min. in lichtgezouten water. Giet af en pureer samen met 2 eetl. boter en de melk. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de bereide bosbessen onder. Hou warm.

  14. Prik met een breinaald of een lang, dun mes in het midden van de kalkoen om te zien of hij gaar is. Het vocht moet helder zijn en de naald of het mes moet heet aanvoelen. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en hou warm.

  15. Verwijder indien nodig het overtollige vet uit de ovenschaal met keukenpapier. Giet er de porto in en schraap de braadresten los. Giet het braadvocht in een steelpan en roer er de gevogeltefond onder. Laat even inkoken. Neem van het vuur en klop er 1 eetl. koude boter in klontjes onder. Kruid met peper en zout.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 1113 kcal
Vet 59.4 g
Koolhydraat 56.6 g
Eiwit 82.7 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Bier Tongerlo Blond Abdijbier Wijn Roodeberg - KWV Western Cape - Zuid-Afrika

Bekijk het recept digitaal