Gratin van aubergine en courgette
Gratin van aubergine en courgette

Gratin van aubergine en courgette

1 u. 5 min.
Hoofdgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 818 kcal
Vet 62 g
Koolhydraat 21.1 g
Eiwit 43.2 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Snij de ongeschilde aubergine en courgette in plakjes van ± 4 mm dikte. Snij de plakjes in 2.

  3. Leg de halve plakjes naast elkaar op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout. Laat 30 min. rusten.

  4. Spoel de plakjes af en dep droog. Haal door de bloem.

  5. Snij de mozzarella in fijne plakjes.

  6. Snipper de ui en het knoflook fijn.

  7. Bereiding:
  8. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de fijngesnipperde ui en het knoflook glazig. Voeg de passata en de balsamicoazijn toe. Laat 15 min. afgedekt koken. Kruid met peper en zout en mix alles tot een gladde saus.

  9. Verhit ondertussen 2 eetl. olijfolie in een grote pan en bak een deel van de halve plakjes courgette en aubergine aan beide kanten goudbruin. Herhaal tot alles gebakken is (gebruik nog extra olie indien nodig). Laat opnieuw uitlekken op keukenpapier.

  10. Giet een bodempje tomatensaus in een ovenschotel en verdeel er de helft van de aubergines over. Giet er nog een laagje tomatensaus over en bedek met een laagje mozzarella. Kruid met de Italiaanse kruidenmix, peper en zout.

  11. Verdeel er de helft van de courgettes over en rasp er wat parmezaan over. Giet er opnieuw een laagje tomatensaus over. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met een dikke laag geraspte parmezaan.

  12. Zet de ovenschotel 30 min. in een op 200°C voorverwarmde oven.

  13. Afwerking:
  14. Serveer onmiddellijk met een stukje ciabatta.

Tip

Voor een volledig vegetarische variant vervangt u de parmezaan door emmentaler zonder dierlijk stremsel.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Snij de ongeschilde aubergine en courgette in plakjes van ± 4 mm dikte. Snij de plakjes in 2.

  3. Leg de halve plakjes naast elkaar op keukenpapier en bestrooi met grof zeezout. Laat 30 min. rusten.

  4. Spoel de plakjes af en dep droog. Haal door de bloem.

  5. Snij de mozzarella in fijne plakjes.

  6. Snipper de ui en het knoflook fijn.

  7. Bereiding:
  8. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de fijngesnipperde ui en het knoflook glazig. Voeg de passata en de balsamicoazijn toe. Laat 15 min. afgedekt koken. Kruid met peper en zout en mix alles tot een gladde saus.

  9. Verhit ondertussen 2 eetl. olijfolie in een grote pan en bak een deel van de halve plakjes courgette en aubergine aan beide kanten goudbruin. Herhaal tot alles gebakken is (gebruik nog extra olie indien nodig). Laat opnieuw uitlekken op keukenpapier.

  10. Giet een bodempje tomatensaus in een ovenschotel en verdeel er de helft van de aubergines over. Giet er nog een laagje tomatensaus over en bedek met een laagje mozzarella. Kruid met de Italiaanse kruidenmix, peper en zout.

  11. Verdeel er de helft van de courgettes over en rasp er wat parmezaan over. Giet er opnieuw een laagje tomatensaus over. Herhaal tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Eindig met een dikke laag geraspte parmezaan.

  12. Zet de ovenschotel 30 min. in een op 200°C voorverwarmde oven.

  13. Afwerking:
  14. Serveer onmiddellijk met een stukje ciabatta.

Tip

Voor een volledig vegetarische variant vervangt u de parmezaan door emmentaler zonder dierlijk stremsel.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 818 kcal
Vet 62 g
Koolhydraat 21.1 g
Eiwit 43.2 g

Bekijk het recept digitaal