Artisjok

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

artisjok_sfeerbeeld.png

De artisjok die wij kennen is de grote bloemknop van een distelsoort afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Met zijn zachte, licht bittere smaak is het een lekkernij in mediterrane gerechten en een echte topper bij je apero. 

Artisjok is rijk aan vezels en een bron van eiwitten, foliumzuur en kalium. Een wijntje kan prima smaken bij artisjokken, je opent alleen beter niet je allerbeste fles. Artisjok bevat namelijk een stof die je smaakpapillen kan beïnvloeden waardoor andere voedingsmiddelen zoeter proeven.

Kies dus eerder een extra droge witte wijn bij je gerecht zoals de Franse biowijn Château Petit Roubié 2019. Ook de frisse Spaanse Camino del Sur Verdejo 2019 of de fruitige Chileense Cono Sur 'Bicicleta' Viognier 2020 zijn slimme keuzes als je artisjok en wijn op tafel zet.

Hoe artisjok bewaren?

  • Artisjokken zijn rauw nog 5 dagen te bewaren in de koelkast (in een vochtige handdoek).  Gekookt worden ze snel slecht.
  • Je kan artisjokken langer bewaren door ze in te vriezen. Maak ze schoon, snij in 2 en kook enkele minuten in lichtgezouten water. Besprenkel met olie of azijn en zet in de diepvries.

Hoe artisjok schoonmaken?

  1. Breek de steel van de artisjokken.
  2. Verwijder de onderste, harde blaadjes.
  3. Snij de steelaanzet met een scherp mes vlak af en wrijf in met een beetje citroensap. 

Hoe artisjok klaarmaken?

Koken

Strooi 4 eetl. bloem in een kookpot, voeg water toe en klop los met een klopper. Voeg zout en citroensap toe en kook de artisjokken 40 à 45 min. (ze zijn gaar als de blaadjes makkelijk loskomen). Schep uit de kookpot. Leg eerst in koud water en daarna omgekeerd op keukenpapier om uit te lekken.

In de oven 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de artisjokken schoon en verwijder de steel en harde onderste bladeren. Vouw de bovenste bladeren open en besprenkel met enkele eetl. olijfolie. Stop eventueel gepelde en licht geplette teentjes knoflook tussen de bladeren. Kruidenkaas voor een echt gevulde artisjok werkt ook uitstekend. Wikkel de artisjok in een vel aluminiumfolie en vouw goed dicht. Herhaal eventueel met een tweede laag. Leg op een rooster of bakplaat in het midden van de oven en bak 60-90 min.

Stomen 

Een goede manier om veel smaak te behouden. Wrijf de artisjokken aan alle kanten in met een halve citroen en stoom ze 40-60 min. Om verkleuren tegen te gaan kan je ook elke 10 min. wat citroensap over de artisjok sprenkelen.

Stoven

Dit is alleen geschikt voor de artisjokharten/-bodems. Snij de artisjok in stukken. Bak kort aan in olijfolie of boter. Blus met een lichte groentebouillon of water en laat met het deksel op de pan verder stoven. Reken op 20-30 minuten. Laat eventueel het kookvocht daarna inkoken en serveer met de artisjokken. 

Bakken of grillen 

Artisjokken zijn de ideale groente om te grillen. Vergeet niet om ze eerst voor te koken! Je kan zowel de harten als hele artisjokken grillen. Kook ze voor, smeer licht in met wat olijfolie en grill dan enkele minuten op een hete grill of barbecue.

 

Recepten met artisjok

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!