Koolrabi

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.

herfstgroenten_koolrabi_product.jpg

Koolrabi is een kruising tussen wittekool en witte raap. Ze wordt vaak beschouwd als een knolgewas, maar ze is toch eerder een koolsoort. De lichtgroene versie is de bekendste, maar koolrabi kan ook paars kleuren.

De verdikte stengel die net boven de grond groeit is eetbaar en heeft een frisse en zoete smaak. Rauwe koolrabi lijkt een beetje op selder en is heerlijk in slaatjes of met een dipsaus bij het aperitief. Gekookte koolrabi doet denken aan bloemkool. Koolrabi is ook heerlijk gestoofd met wat boter. Je kan de groente ook aan het einde van de kooktijd toevoegen aan je stoofpotjes, om er een krokante toets aan te geven.

Koolrabi is op z'n best van mei tot oktober. Ze is rijk aan vezels, foliumzuur en vitamine C. Ze is ook een bron van kalium.

kookteam_valerie-31.png

Koolrabi stoven of grillen, da's mijn favoriete manier van bereiden.

Valérie, kookteam Lekker Koken

Hoe koolrabi bewaren?

In de groentelade van je koelkast blijft koolrabi ongeveer 1 week houdbaar. Bewaar je koolrabi buiten de koelkast op een koele donkere plek? Dan blijft ze nog ± 4 dagen goed. Gesneden koolrabi verpak je het best in vershoudfolie. Zo blijft ze nog enkele dagen goed. Of laat gesneden koolrabi eerst 1 min. koken en bewaar in de diepvries.

Hoe koolrabi schoonmaken?

Stap 1

Snij de steeltjes van de koolrabi.

Stap 2

Schil de koolrabi met een scherp mesje of een dunschiller.

Stap 3

Snij de koolrabi in schijfjes en daarna in reepjes of blokjes.

Hoe bereid je koolrabi?

Rauwe koolrabi

  • Schil de koolrabi met een aardappelmesje of een dunschiller. Snij in staafjes, in blokjes of in fijne schijfjes om bv. aan carpaccio toe te voegen. 
  • Je kan koolrabi ook raspen. De groente geeft een krokante en frisse toets aan groene salades. Combineer onder andere met jonge scheutjes en een notenmix.
  • Snij in staafjes zoals wortelen en serveer als aperitiefhapje met een dipsaus: bv. yoghurtdressing met verse kruiden.

Koolrabi stoven

  • Snij de koolrabi in schijfjes of in blokjes. Verhit wat olie (of boter) in een braadpan en stoof ± 10 min. Gestoofde koolrabi is heerlijk bij vis of gevogelte.
  • Ook fijngeprakt met aardappelen valt de groente in de smaak. Breng de puree eventueel op smaak met zure room of yoghurt en wat fijngesnipperde dille voor een frisse smaaktoets.

Koolrabi roosteren

  1. Snij de koolrabi in fijne schijfjes. 
  2. Verhit wat olie in een grillpan en bak de schijfjes goudbruin aan beide kanten. Doe dat net zolang tot de schijfjes mooi in streepjes gegrild en lekker krokant zijn. 
  3. Serveer deze originele chips met gepocheerde of gegrilde vis.

Koolrabi opvullen

  1. Schil de koolrabi's en kook ze in hun geheel 15 min. gaar in lichtgezouten water. 
  2. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. 
  3. Hol de koolrabi's uit en vul naar smaak. Zet daarna 15 min. in een voorverwarmde oven.

Koolrabi frituren

  1. Schil de koolrabi en snij in flinterdunne plakjes. 
  2. Bak ze enkele minuten goudbruin in de friteuse op 180 °C.

Recepten met koolrabi

Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!