Spruiten
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten en fruit van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente of het fruit van het moment.
Choux de Bruxelles, Brussels sprouts … : de Franse en Engelse benaming voor spruitjes verraden meteen dat het een typisch Belgische groente is.
Spruiten zijn rijk vitamine C, vezels en foliumzuur. Ze zijn een bron van kalium.
Deze wintergroente gaat goed samen met worst, steak en gebraad. Je kan ze overgieten met bechamel- of kaassaus. Of je kan ze verwerken in een gratin of puree. Spruitjes zijn ook verrassend lekker in een visgerecht of zelfs een hartige cake. Combineer ze ook eens met appelen.
Smaak
Grote spruiten hebben een uitgesproken koolsmaak, terwijl kleine spruitjes een typische, wat mildere notensmaak hebben en daardoor toegankelijker zijn.
Hoe spruiten bewaren?
- Spruiten bewaren 1 week in de groentelade van de koelkast.
- Als je ze eerst 1 min. kookt, kan je ze ook invriezen.
Hoe spruiten schoonmaken?
Stap 1
Verwijder de buitenste slappe of beschadigde blaadjes.
Stap 2
Snij een stukje van het voetje.
Stap 3
Maak in het voetje van het spruitje een insnijding in de vorm van een kruis. Zo zijn de spruitjes sneller gaar.
De beste spruiten? Die hebben voor mij mooi frisgroene blaadjes, een vaste textuur en een lekker milde smaak. Daaraan herken je ook dat ze vers zijn.
Hoe spruiten bereiden?
Rauwe spruiten
Snij ze heel fijn en meng met een vinaigrette van olijfolie, azijn, mosterd, peper en zout.
Spruiten koken
- Dompel ze enkele min. in kokend water en giet af.
- Kook ze 10 à 15 min. Zo zijn ze beter verteerbaar.
Spruiten bakken of wokken
- Snij ze in de lengte in 2 en dompel ze 3 à 4 min. in lichtgezouten kokend water.
- Giet af, spoel onder koud water en laat uitlekken.
- Bak ± 4 min. in wat boter in een pan of wok ze ± 4 min. in rijstolie.
Spruiten stoven
- Kook de spruitjes 5 min. in lichtgezouten water. Giet af.
- Smelt een klontje boter in een pan en laat de spruiten 15 à 20 min. afgedekt kleuren op een matig vuur.
Spruiten stomen
- Breng lichtgezouten water aan de kook in een kookpot en leg er een rooster of een stoommandje op.
- Schik er de spruitjes op en laat zo 10 à 12 min. stomen.
- Je kan ook een stoomkoker gebruiken.
Spruiten op de barbecue
- Kook de spruitjes 10 min. in lichtgezouten water. Giet af.
- Steek ze op een brochettestokje en wrijf ze in met olijfolie.
- Rooster de brochettes op de barbecue.
- Een lekkere variant: prik afwisselend spruitjes, champignons, rode paprika en spek of gerookte ham op een brochettestokje.
Hoe spruiten kruiden?
Peper, zout en nootmuskaat zijn altijd een goed keuze. Maar ook een schepje mosterd past uitstekend bij spruiten.
Maak van spruiten je favoriete groenten
Niet iedereen is meteen dol op de typische koolsmaak van spruiten, maar die kan je op verschillende manieren verzachten. Bijvoorbeeld door er zoete of frisse toetsen aan toe te voegen, zoals honing of citroenzeste. Of door de spruiten te roosteren of te bakken. Dat maakt hun smaak ook iets zachter en minder bitter. En als je een scheutje melk in het kookwater doet, zal de geur minder fel zijn.
Overschotje?
Met rauwe spruiten kan je een heerlijke lunch maken. Combineer ze bv. met rode biet, spinazie en noten. Ook granen en gerookte zalm zijn een goede keuze. Graag een zoete toets? Doe er dan wat granaatappelpitjes of blokjes mango bij.
Een restje klaargemaakte spruiten kan je verwerken in een soep of puree. Snij ze dan eerst in kleine stukjes. Of serveer ze bij een gebakken geitenkaasje met spek.
Recepten met spruiten
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Vind inspiratie van soep tot hoofdgerecht!