Hartverwarmende stoemprecepten

Of je nu gaat voor een smeuïge stoemp met worst, een verrassende veggie variant of een klassieker met een originele twist: stoemp is genieten van comfortfood van bij ons, perfect voor de herfst.

herfst-slider-stoemp.jpg

Ons herfstgerecht van de week: wortelstoemp

Geef je wortelstoemp een twist met onze smaakmaker

Stoemp is eenvoudig en toch veelzijdig. Probeer het eens te maken met een originele twist met onze smaakmakers Boni hazelnoten en tijm. Laat je inspireren door nog veel meer recepten, producten en tips.

Probeer nu ons recept

5 tips voor de perfecte stoemp

1. Gebruik de juiste hoeveelheiden

  • Reken op ± 200 g aardappelen en 200 g groenten per persoon.
  • Hou altijd wat kookvocht bij om de stoemp smeuïg te maken.
  • Je kan groenten en aardappelen apart klaarmaken en daarna samenvoegen. Heb je geen zin in teveel afwas? We hebben ook heel wat recepten waar alles in 1 kookpot gaat.

2. Maak hem niet te grof, niet te glad

  • Laat je aardappelen na het koken nog even kort drogen op het vuur. Zo heb je niet te veel vocht, want in de groenten zit ook al vocht.
  • Gebruik een stamper of een aardappelpers en stamp rustig een beetje grof.
  • Gebruik nooit een staafmixer. Dat maakt de aardappels plakkerig er lijmerig. 

3. Ga voor seizoensgroenten

  • Lente: prei, jonge wortel, spinazie
  • Zomer: boontjes, courgette, venkel
  • Herfst: knolselder, pastinaak, pompoen
  • Winter: spruiten, witloof, groenekool

4. Pimp je stoemp

  • Wil je wat meer smaak: voeg mosterd, miso, gebakken sjalot of zelfs pickles -probeer eens bij wortelstoemp!- toe.
  • Heb je het grraag pittig? Piment d’espelette, harisa of een beetje wasabi.
  • Ga voor krokante stoemp met spekjes of wat geroosterd panko, fijngehakte noten, zaden of pitten.
  • Maak het feestelijk en voeg wat bruine boter, kruiden, garnaaltjes of truffelolie toe.

5. Geef restjes een tweede leven

  • Maak stoempkoekjes. Voeg eventueel wat bloem of paneermeel toe als de stoemp iets te plat is. Rol balletjes van het deeg, haal door de bloem, opgeklopt ei en paneermeel (of panko) en frituur of bak in een pan.
  • Gebruik als bovenste laag voor een shepherd’s pie of gehakt parmentier.
  • Haal het wafelijzer boven en bak krokante wafeltjes.
  • Of maak je soep iets dikker met je restje stoemp. Het zal zorgen voor een mooie binding.