Zalm, kabeljauw, forel ... welke vis je ook klaarmaakt en of die nu vers of diepgevroren is, er zijn heel wat manieren om te koken met vis. Ontdek onze tips en inspiratie om de perfecte vis perfect op tafel te zetten. Klaar om aan de slag te gaan?
Vis klaarmaken: tips & tricks
Vis bakken in de pan
- Dep zowel verse als (oppervlakkig) ontdooide vis goed droog met keukenpapier voor je hem in de pan legt. Zo kan je de vis mooi bruin bakken.
- Wentel de vis aan beide kanten in een beetje bloem en klop er de overtollige bloem af. Dan valt de vis minder snel uit elkaar bij het bakken en krijgt hij ook een bruin korstje. Doe dat vlak voor je hem in de pan legt, anders slorpt de bloem te veel vocht op en kan je de vis niet meer bruin bakken.
- Je kan vis bakken in olie (voor een knapperiger effect) of in boter (voor een vollere, boterachtige smaak).
- Laat de vetstof goed heet worden voor je de vis in de pan legt. Gebruik je boter, voeg dan eventueel 1 koffiel. neutrale olie (bv. maïs- of zonnebloemolie) toe als die gesmolten is. Zo kan de boter nog heter worden zonder dat ze verbrandt.
Vis grillen
- Bestrijk de vis goed met olie of gesmolten boter zodat
hij sappig blijft.
- Bestrijk tijdens het grillen eventueel nog met extra vetstof.
Vis in de oven
- Zet de oven niet hoger dan 200 °C, want dan droogt de vis uit.
- Bedruppel de vis met olie of leg er een klontje boter op.
Vis pocheren
- Pocheren is de vis garen in een vloeistof die je net onder het kookpunt houdt. De vloeistof mag dus zeker niet koken, er mag hoogstens af en toe een bubbeltje te zien zijn.
- Pocheer de vis in water (de vis moet net onderstaan), samen met fijngesneden groenten en kruiden (bv. prei, ui, wortelen, laurierblaadjes, zwarte peperbolletjes enz.).
- Je kan vis ook in witte wijn of cider pocheren.
Vispapillot
Een papillot is ideaal voor vis. De vis wordt langzaam gestoomd in zijn eigen sappen, zodat hij al zijn smaak behoudt. Het is ook een goeie manier om vis te bereiden als je geen vetstof wil gebruiken.