Zalm van Boni Selection

Met zalmkwekerijen in onder andere Noorwegen, Schotland, Ierland, IJsland en zelfs Chili, is het Noorse bedrijf Mowi de grootste zalmproducent ter wereld. Een groot deel van hun zalm wordt verwerkt in een ambachtelijke, Belgische rokerij en komt uiteindelijk terecht in de versmarkt van Colruyt.

De klok rond voorbereiden

Meerdere keren per week krijgt de rokerij verse zalm aangeleverd die in Noorwegen al gefileerd werd. De zalm wordt manueel uitgepakt en naar een andere afdeling verplaatst. De isomo verpakking wordt samengeperst om later te recycleren. De vis wordt eerst verder schoongemaakt. Vervolgens zout een machine de zalm minutieus met grof zeezout. Medewerkers schikken de gezouten zalm op grote roosters. Het zoutproces duurt zo’n 18 uur en zal naast smaak geven ook zorgen voor de bewaring.

Na het zouten droogt de vis verder uit. Water stoot rook namelijk af. De vis rookt langzaam op smeulend beukenhout op een temperatuur van maximaal 27 °C. Dit om bacterievorming te vermijden. Daarna rust de vis opnieuw, om alle smaken mooi in het visvlees te laten trekken.

LP_mowi_verse_zalm_duurzaamheid.png

Wist je dat?

  • In 2024 werd Mowi voor het zesde opeenvolgende jaar uitgeroepen tot “meest duurzame producent van dierlijke eiwitten” volgens de Coller FAIRR Protein Producer Index.
  • Zalm is rijk aan eiwitten, omega 3-vetzuren en vitamines B12, D en E.
  • Schotse zalm is krachtiger gerookt dan Noorse zalm.