22/11/2021

Samen staan we sterk in de strijd tegen voedselverlies

Voedselverlies is zonde. Natuurlijk eet je al je producten liever op dan ze met pijn in het hart (en je maag én portefeuille) in de vuilnisbak te gooien. Maar soms is de houdbaarheidsdatum je te vlug af, kocht je iets te impulsief of zit je met restjes.

Om de Europese Week van de Afvalvermindering van 20 tot 28 november af te trappen, schotelen we je hieronder handige tips voor waarmee jij verspilling voorkomt of oplost. En we lichten graag toe wat wij zelf ondernemen. Zo deelden we samen met OVAM en meesterchocolatier Dominique Persoone smakelijke cupcakes, of “shopcakes”, uit aan klanten in Colruyt Brugge Sint-Pieters. De ingrediënten van zijn recept? Restjes!

3 makkelijke manieren waarop jij zo weinig mogelijk voedsel verspilt

  • Zet ons Weekmenu op tafel. Je eet niet alleen lekker, evenwichtig en gevarieerd, maar je hebt ook nooit ingrediënten te veel in huis. De recepten zijn meestal zo opgesteld dat je niet met een halve broccoli achterblijft. Of we geven een suggestie over wat je er nog mee kan maken. Alles mag op!
  • Plan je winkelbezoek door je boodschappenlijstje te maken. Via Colruyt in de Xtra-app voeg je alles toe wat je nodig hebt, en dat vink je vlotjes af dankzij de volgorde gebaseerd op de winkelindeling. Extra tip: ga nooit met honger winkelen.
  • Bewust gewinkeld, maar toch een restje? Maak van de vriezer je beste vriend, ga aan de slag met al onze recepten om je restjes op te werken of zoek in onze uitgebreide receptendatabase op dat ingrediënt. Je kan veel meer met restjes dan je denkt, oud brood in wentelteefjes is maar een van de verrukkelijke voorbeelden.

3 initiatieven waarmee wij voedselverlies tot een minimum beperken

  • Meer dan 97 % van onze producten wordt verkocht dankzij doordacht voorraadbeheer en optimale bewaring. Wat toch over is gaat richting sociale organisaties voor het bederft. Producten die we niet kunnen schenken, verwerken we zoveel mogelijk in dierenvoeding of in de biochemie. Verbranden en vergisten is pas de allerlaatste stap.
  • Lekkers dat in de vuilnisbak zou belanden omdat het schoonheidsfoutjes heeft, maar wel perfect eetbaar is, proberen we optimaal te verwerken. Zo gaan ‘minder mooie’ groenten in onze Boni EnVie-soepen. ‘Imperfecte’ Magic Star-appels verdwijnen in onze heerlijke cakes, sorbet of appelsap.
  • Duurzame ontwikkelingen waardoor voedsel langer houdbaarheid blijft, ook daar zetten we ons voor in. Denk maar aan de avocado’s die dubbel zo lang goed blijven dankzij een tweede (plantaardige) schil.

En dat zijn zeker niet alle initiatieven. Neem een kijkje op onze pagina rond duurzaamheid als je hongerig bent naar meer projecten die goed zijn voor onze aardbol

Als jij thuis je steentje tegen voedverspilling bijdraagt, en wij hetzelfde doen op veel grotere schaal, slagen we er samen in om voedselverlies tot een minimum te beperken. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.