Grande Réserve, trappistenbier van grote klasse
Al sinds 1862 worden de bekende Chimay-bieren gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Scourmont, een oase van rust in een landelijk stukje Henegouwen. Het allereerste brouwsel was Chimay Rood, ook wel ‘Première’ genoemd. In de loop der jaren volgden nog drie andere bieren: Chimay Tripel ‘Cinq Cents’, Chimay Goud en Chimay Blauw ‘Grande Réserve’. Sinds 2015 brouwt de abdij een speciale editie van de Grande Réserve, vergist op houten vaten. De smaak varieert van jaar tot jaar, naargelang het gebruikte vat. Voor de editie van 2019 was dat eikenhout.
Met zijn volle, romige en uitgesproken smaak past deze Grande Réserve perfect bij een stukje Chimay-kaas. Maar hij is ook heerlijk op zichzelf, bijvoorbeeld als digestief.
Eeuwenoud vakmanschap
Om de benaming trappist te mogen gebruiken, moet een abdij aan drie voorwaarden voldoen. De producten moeten binnen de muren van de abdij of in de directe omgeving worden gemaakt. De productie gebeurt onder toezicht van de monniken en het grootste deel van de inkomsten is bestemd voor sociale projecten. Notre-Dame de Scourmont telt vandaag nog 12 monniken en is een van de laatste 14 trappistenabdijen ter wereld.
Voor de vier Chimay-bieren gebruiken de monniken al sinds 1862 water uit het ondergrondse bekken, dat zich onder de abdij bevindt. Na het kookproces gaat het brouwsel naar de vergistingstanks waar na drie à vijf dagen de eerste vergisting op gang komt. Tien dagen later wordt het bier gebotteld en vergist het nog een keer in de fles. Aan die tweede vergisting heeft het bier zijn natuurlijke schuim te danken.
Drievoudige vergisting
In 1947 kwam de befaamde Chimay Blauw uit. Pater Théodore isoleerde toen een giststam, die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt, zowel voor de eerste als de tweede vergisting op fles. Chimay Blauw is een ideaal bewaarbier, vandaar ook de stempel ‘Grande Réserve’ op de 75-cl fles. “Als u hem goed bewaart in de kelder, is hij over 15 à 20 jaar nog altijd goed”, verzekert Fabrice Bordon, ambassadeur bier en kaas van Chimay.
In 2015 lanceerde de abdij de speciale editie Grande Réserve 100 % eik. Ze greep daarbij terug naar een eeuwenoude, ambachtelijke methode: een tweede vergisting op houten vaten. Dit donkere bier vergist 5 à 6 maanden in vaten van Amerikaanse en Franse eik. Daarna gaat het op fles, waar het een derde vergisting krijgt. Het bleek een schot in de roos. De eiken vaten werden het jaar erop hergebruikt en ze kregen het gezelschap van 22 % cognacvaten. In 2017 en 2018 volgden respectievelijk rum- en whiskyvaten.
Opnieuw eik voor de editie van 2019
Vier jaar na de eerste editie kiest de abdij opnieuw voor 100 % eik. Het resultaat is een sterk donker bier met een heerlijk aroma van vanille, sinaasappel en karamel, aangevuld met lichte accenten van kamille, granaatappel en amandellikeur. In de mond herkent u abrikoos, gekonfijt fruit en romige mokka. De afdronk is kruidig met een verfrissende toets van groene appel.
De Chimay Grande Réserve 2019 is verkrijgbaar in de meeste Colruyt-winkels voor Vaderdag. Wees er snel bij, de oplage is beperkt.