Gouden Carolus bij brouwerij Het Anker: bier van de keizer

Onze biersommelier Jo ging op bezoek bij brouwerij het Anker, waar hij werd rondgeleid door zaakvoerder Charles Leclef en zijn zoon. Samen doken ze de geschiedenis in. Het verhaal van de stadsbrouwerij begint in de 15de eeuw, wanneer de begijnen van het Mechelse begijnhof bier beginnen te brouwen voor de zieken in het ‘krankenhuis’. 6 eeuwen later wordt er, in dezelfde gebouwen, nog altijd bier gebrouwen. Sinds begin 1900 is dat de Gouden Carolus, een bier dat onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Mechelen. 

Mijn grootvader greep terug naar het verleden, naar het streekbier dat hier al honderden jaren werd gebrouwen.

Charles Leclef, 5de generatie aan het hoofd van de brouwerij

brouwerij_het_anker.png

Mechelse muren

Met een opendeurbeleid, een brasserie, een hotel en zelfs een fanclub (‘de Gouden Cirkel’), is brouwerij Het Anker een vaste waarde in het Mechelse straatbeeld. “In deze gebouwen blijven was niet altijd gemakkelijk”, vertelt Charles Leclef, 5de generatie aan het hoofd van de brouwerij. “Maar ze ademen de ziel van ons bier.” De brouwerij kende doorheen de geschiedenis hoogte- en laagtepunten, maar doorstond de tand des tijds. “Deze gebouwen zijn al lang een onderdeel van Mechelen, ze zijn zelfs een deel van de oude stadsmuren. Dat wilden we niet verliezen. Onze brouwerij is er voor iedereen. Er komen veel toeristen op bezoek, maar ook Mechelaars springen geregeld binnen voor een hapje en een drankje. En dat is precies wat we willen.”
het_anker_brouwerij.png

Terug naar het streekbier

“Hier wordt al lang bier gemaakt”, vertelt Charles. “Maar de Gouden Carolus zoals wij hem kennen, is nog niet zo oud.” Alles begon bij de opkomst van het pilsbier begin 20ste eeuw. Deze nieuwe bierstijl als dorstlessend en fris alternatief werd enorm goed ontvangen, en vaagt bijna als een tsunami de meeste streekbieren weg. België is bij de weinige landen waar enkele brouwers koppig blijven vasthouden aan traditie. “Mijn grootvader was een van de eersten om zich af te zetten van de pils. Hij greep terug naar het verleden, naar het streekbier dat hier al honderden jaren werd gebrouwen.” Zo werd de Gouden Carolus het Mechelse speciaalbier.
bier_degustatie.png

Het bier van de keizer

De naam Gouden Carolus is een knipoog naar het verleden. “Mechelen, 500 jaar geleden hoofdstad van de Verenigde Nederlanden, had haar eigen brouwersgilde. De leden wilden voor Keizer Karel V het beste bier brouwen, een zwaardere versie van het lokale bruinbier.” Zo ontstond een nieuw bier, dat werd genoemd naar de gouden munten van de keizer.
gouden_carolus_whisky_infused.png

Wist je dat? Gouden Carolus Whisky Infused, een bier met Mechelse whisky

Brouwerij Het Anker maakt ook een eigen whisky, de Gouden Carolus Single Malt whisky. “En daar moest natuurlijk iets mee gedaan worden”, vertelt William, de zoon van Charles en opvolger in de brouwerij. De Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Imperial Dark werd verrijkt met een infusie van de whisky. “We kozen bewust niet voor ‘barrel-aging’, waarbij je vaak sterke smaken creëert die je op voorhand niet kan controleren. Ik wilde op een andere manier smaken toevoegen, die vooral subtiel blijven.” Dat resulteert in een uniek bier: krachtig en volmondig met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade.