Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck: traditie en innovatie hand in hand

Van een oude hoeve in Ingelmunster naar de modernste brouwerij van Europa. Dat is het verhaal van de familie Vanhonsebrouck. Vijf generaties vakmanschap worden er gemengd met nieuwe technieken, om speciaalbieren vol karakter te creëren.

Brouwerij ‘Sint-Jozef’

De geschiedenis begint in 1900, wanneer Emile Vanhonsebrouck een brouwerij opent in een kleine hoeve in Ingelmunster. Brouwerij ‘Sint-Jozef’ overleeft de Eerste Wereldoorlog, en de zonen van Emile weten ze zelfs uit te breiden met een eigen mouterij. Hun werkmannen betaalden ze deels met bier. Enkele generaties later beseft Luc Vanhonsebrouck dat de brouwerij te klein is om te concurreren met de grote pilsbrouwerijen. Hij besluit enkel nog speciaalbier te brouwen en verandert de naam van de brouwerij naar ‘Vanhonsebrouck’. Een naam die nog vele jaren zal blijven bestaan.

LP_reportage_brouwerij-vanhonsebrouck-2.png

Kasteelbier, de trots van Ingelmunster

Dat de familie Vanhonsebrouck trouw blijft aan haar roots, bewijst de aankoop van het kasteel van Ingelmunster. Dat zegt u misschien niets, maar u zal het meteen herkennen als het logo van Kasteelbier. Brouwmeester Hans vertelt: “In die tijd was het kasteel meteen een inspiratie voor ons nieuwste speciaalbier: Kasteel Donker. Een complex sterk donker bier met duidelijke toetsen van karamel, koffie en chocolade.

In onze brouwzaal gebruiken we warmterecuperatie om alle hete dampen op te vangen en te hergebruiken.

Hans, brouwmeester bij brouwerij Vanhonsebrouck

LP_reportage_brouwerij-vanhonsebrouck-1.png

Oog op duurzaamheid

In 2016 sluiten de deuren van de oude brouwerij in Ingelmunster voorgoed, en de gloednieuwe brouwerij in Izegem opent haar deuren. Het is de modernste brouwerij van Europa, en heeft niet toevallig iets weg van een modern kasteel. Intussen volgen de innovaties elkaar op: “In onze brouwzaal gebruiken we warmterecuperatie om alle hete dampen op te vangen en te hergebruiken,” vertelt Hans. “Zo gaat er geen water verloren. Voor restwater hebben we een eigen zuiveringsinstallatie.” Ook voor de medewerkers wordt er gezorgd. “Het stapelen van bakken en vaten wordt door robots gedaan. Dat is efficiënter, maar vooral ook veel ergonomischer.”
LP_reportage_brouwerij-vanhonsebrouck-3.png

Filou, een bier met streken

Met Filou lanceerde Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck een sterk blond bier dat best ondeugend kan zijn, maar altijd zonder kwade bedoelingen. De guitige schelm - de filou - heeft een milde fruitigheid en een subtiele bitterheid. Filou is tegenwoordig niet alleen te zien in uw stamcafé, maar ook als sponsor bij tal van nationale sportclubs.