Kwaremont: het bier van de koers
Wie Kwaremont zegt, kan twee dingen bedoelen: de iconische wielerhelling of het al bijna even klassieke wielerbier. Ze zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want Kwaremont werd gebrouwen voor de Belgische wielertoerist, en dat proef je.
Pittig blond
“Kwaremont zit niet in een standaard biercategorie”, zegt Albert De Brabandere, 5de generatie aan het roer in brouwerij De Brabandere. “Het is geen standaard blond bier, maar ook geen tripel of zwaar blond. Kwaremont past eigenlijk in geen enkel hoekje, en dat vinden we stiekem wel leuk. We zijn een koersbier, niets meer dan dat.” En wat dan met de smaak? “Het is pittig blond, en met reden”, aldus Albert. “Een wielerbier met karakter, daar moet je het steengruis onder de wielen in proeven.” Dat vertaalt zich naar een volmoutbier, waar nog extra kruiden aan worden toegevoegd. Na 7 dagen eerste gisting en 2 weken lagering is het resultaat een helder bier met een zachte, volle smaak, een lichte bitterheid en een kruidige toets.
Voor elke fietsliefhebber
Voor onze Belgische fietstoeristen staat Kwaremont gelijk aan dat ene terrasje in het zonnetje, na een dag vol kilometers. “Eigenlijk zijn fietstoeristen liefhebbers van het goede leven”, zegt Nico Mattan, vroeger professioneel wielrenner en nu ambassadeur van het Kwaremontbier. “En daar kan ik alleen maar van meespreken. Want ik fiets graag en ik drink graag een pintje. En ik heb maar liefst twee keer van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.” De brouwerijwereld was geen onbekend terrein, want Mattan groeide op tussen de bierbakken. “Mijn vader was biermarchant. Maar die eerste pint, die dronk ik pas toen ik 28 was!”
Ook voor Nico Mattan staat Kwaremont voor gezelligheid. “We noemen dat een kwaremoment. Je vertrekt samen met je vrienden en je komt ook allemaal samen aan. Niemand blijft achter, er wordt altijd gewacht op de traagste. Maar die mag dan als eerste trakteren.”
Kwaremont en kaasplankje
Albert De Brabandere: “Kwaremont gaat heel goed samen met een nostalgische breugelplank. Waarom? Omdat je als wielrenner reserves moet aanvullen natuurlijk! De suikers vind je in het bier, de rest in een nostalgische maaltijd vol kaas, worst, paté en charcuterie. Of een goeie barbecue. Als het maar gezellig is.”
Kwaremont gaat heel goed samen met een nostalgische breugelplank.
Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand