La Cambre

Brouwerij Het Anker en abdij Ter Kameren lanceren nieuw Brussels abdijbier

Een Brusselse abdij en de stadsbrouwerij van Mechelen. Op het eerste gezicht lijkt het een ongewoon partnerschap, en toch zetten ze samen hun schouders onder twee nieuwe abdijbieren: La Cambre Blond en La Cambre IPA. Hoe ze elkaar vonden? Daar zitten enkele brouwende zusters en begijnen voor iets tussen.

bierreportage_la_cambre_1.jpg

Nieuw elan voor lokaal Brussels bier

In 2014 startte een Brusselse ondernemer met de bieren van La Cambre, als eerbetoon aan de prachtige abdij van Ter Kameren. Vorig jaar gaf hij de fakkel door aan Brouwerij Het Anker, die de naam en het logo behield, maar twee volledig nieuwe recepturen ontwikkelde. “Voor de blonde kozen we voor een lichte karamelmout met curaçao en zoete sinaasappelschil als smaakmakers”, vertelt Charles Leclef, eigenaar van Het Anker. “De IPA dankt haar mooie bitterheid aan de Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse hop die we pas in een late fase aan het bier toevoegen, na het brouwen.”
bierreportage_la_cambre_2.jpg

Atypisch abdijbier dankzij nieuwe gist

De bieren worden gebrouwen binnen de muren van Het Anker en er is een licentieovereenkomst met de abdij. Daardoor zijn La Cambre Blond en IPA voortaan officieel erkende Belgische abdijbieren. Charles: “Maar eigenlijk kan je ze niet vergelijken met de traditionele abdijbieren. Ze zijn verfrissend, vlot drinkbaar en vrij laag in alcohol.” En dat hebben ze te danken aan de gist. “Voor het eerst in de geschiedenis van Het Anker brouwen we niet met onze klassieke huisgist, die voor veel fruitigheid zorgt, maar wel met een nieuwe, drogere gist. Die zet meer suikers om naar alcohol en CO2, waardoor er weinig restsuikers overblijven.” Resultaat: een verfrissend, droger bier met een mooie bitterheid en volmondigheid.

La Cambre Blond en IPA zijn verfrissend, vlot drinkbaar en vrij laag in alcohol. Je kan ze niet vergelijken met de traditionele abdijbieren.”

Charles Leclef, eigenaar van Brouwerij Het Anker

brouwerij_het_anker.png

Vrouwen die brouwen

Enkele opvallende raakvlakken brachten de abdij en de brouwerij bij elkaar. Allebei hebben ze hun ontstaan te danken aan brouwende vrouwen. Charles: “Zes eeuwen lang maakten de zusters van Ter Kameren bier voor eigen gebruik én voor de pelgrims die hun weg vonden naar de abdij. Op de site van Het Anker waren het de begijntjes die vanaf de vijftiende eeuw brouwden voor de zieken in het ‘krankenhuis’.” Ook het opendeurenbeleid van Het Anker is de abdij niet vreemd. “Ter Kameren is geen gesloten religieuze site”, vertelt Charles. “De abdij staat open voor het grote publiek. Er zijn bovendien plannen om dit verborgen pareltje in de hoofdstad nog meer bekendheid te geven. Het wordt een bruisende plek waar iedereen welkom is. En dat is ook waar we bij Het Anker voor staan.”

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand