De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Hopus: passie voor bier

In ons assortiment vind je heel wat bieren die exclusief verkrijgbaar zijn bij Colruyt. Een echte aanrader is het sterke blonde bier Hopus. En dat niet alleen door het leuke schenkritueel met 2 glazen. Er schuilt ook een uniek verhaal achter dit heerlijke Waals-Brabantse streekproduct uit Quenast.

“Welkom in Brasserie Lefebvre!”

Met deze woorden ontvangen Paul-Emile en Céline Lefebvre ons in Quenast, in Waals-Brabant. Zij zijn de zesde generatie van een gepassioneerde brouwersfamilie. Paul-Emile neemt ons meteen mee naar het prille begin van het familiebedrijf: “Bij de oprichting in 1876 stond de brouwerij beneden in het dorp, vlak bij de Zenne. Dat veranderde na de Eerste Wereldoorlog. De steengroeve in de streek kende een enorme groei, en de arbeiders waren grote bierliefhebbers. Door de toenemende vraag is de brouwerij toen verhuisd naar grotere gebouwen.”

Compleet gamma

Over de jaren heen brouwde Brasserie Lefebvre heel wat bieren,die nu jammer genoeg verdwenen zijn: een Spéciale Belge, een scotch ale … “Maar het is pas vanaf de jaren 80 dat ons aanbod sterk is uitgebreid om aan de vraag te beantwoorden: witbier, fruitbier, honingbier … tot aan de Hopus. Achter die laatste zit trouwens een mooi verhaal”, vertelt Céline met een knipoog naar haar broer.

Ik heb Hopus gemaakt ter gelegenheid van mijn huwelijk, als verrassing voor mijn aanstaande bruid.

Paul-Emile, meester-brouwer bij Brasserie Lefebvre

Liefde op het eerste gezicht

Toen Paul-Emile ging trouwen, wilde hij een origineel cadeau geven aan zijn toekomstige bruid. En wat beter voor een meester-brouwer dan een gelegenheidsbier te brouwen? “Het moest een verrassing zijn, een geheim brouwsel dat de geschiedenis van onze brouwerij in de verf zette”, vertelt Paul-Emile. “Ik selecteerde enkele hopvariëteiten die mijn grootvader gebruikte toen hij aan het hoofd van de brouwerij stond. Uiteindelijk heb ik 5 zeldzame Europese soorten kunnen combineren.”
Er waren wel meerdere pogingen nodig om het juiste resultaat te krijgen. “Het was een race tegen de klok, maar de ‘Cuvée des Mariés’ werd uiteindelijk op ons huwelijk geserveerd aan de gasten.” En het was liefde op het eerste gezicht.

Een klinkende naam

Het nieuwe bier kreeg alleen maar lof. Paul-Emile: “Dus hebben we besloten om het te commercialiseren. We moesten alleen nog een naam vinden.” Céline gaat verder: “Dat was echt teamwerk. Iedereen deed voorstellen. Maar toen de naam Hopus viel, was de zaak meteen beklonken.” Hopus is een samentrekking van ‘hop’ en ‘opus’ (Latijn voor ‘werk’). Een werk van hop, dus.

1 bier, 2 glazen

Hopus wordt op een aparte manier geserveerd. Het heldere bier schenk je in een hoog, tulpvormig glas. Het troebele bezinksel onder aan de fles doe je in een gistglaasje. Eerst proef je van het heldere bier. Daarna voeg je geleidelijk aan de inhoud van het gistglaasje toe. Hoe meer bezinksel je toevoegt, hoe bitterder het bier zal smaken. Elke degustatie is dus uniek.

Meegekregen met de paplepel

Bij Paul-Emile stroomt er als het ware bier door de aderen. “Helemaal waar”, lacht hij. “In mijn kindertijd ben ik in een vat bier gevallen … Terwijl mijn klasgenoten met de knikkers speelden, liep ik als zesjarige al rond in de brouwerij. Ik begon te brouwen in onze keuken thuis, tegenover de brouwerij. Toen ik moest kiezen wat ik ging studeren, heb ik dus niet lang getwijfeld.”

De champagne van Quenast

De beugelsluiting is typisch voor Brasserie Lefebvre. “Hopus, Barbãr en Floreffe hebben alle drie dezelfde fles met beugelsluiting, speciaal aangepast voor de hergisting op fles”, zegt Céline. “De consumenten spelen graag met deze stop, die een verrassende en aangename ‘zucht’ verspreidt als je hem opent. Het is niet voor niets dat we over onze bieren soms spreken als ‘de champagne van Quenast.”

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER