Rodenbach: rijke geschiedenis vol vakmanschap
Al 200 jaar is Rodenbach een vaste waarde in Roeselare. In 1821 hielden Alexander, Ferdinand Gregoor, Pedro en Amalia Rodenbach de Roeselaarse brouwerij boven de doopvont. Die verjaardag viert de brouwerij nu met een prachtig jubileumboek en een gloednieuw bier: Rodenbach Red Tripel. Maar eigenlijk wordt er al veel langer gebrouwen in de Spanjestraat. Een duik in de geschiedenis.
Rodenbach door de jaren heen
Rudi Ghequire, brouwmeester van Rodenbach: “De brouwerij is nu 200 jaar een vaste waarde in de Spanjestraat, maar er wordt hier al veel langer gebrouwen. In het prille begin kwam Pieter Ferdinand Rodenbach, een Duitse legerarts, met de Oostenrijkse legers naar Vlaanderen, maar hij werd gevangengenomen in Rijsel. Na zijn vrijlating in 1749 vestigde hij zich als geneesheer in Roeselare met zijn echtgenote. Zijn oudste zoon Pieter Ferdinand volgde hem op als arts, maar besloot in 1797 de brouwerij ‘het Paradijs’ in de Spanjestraat te kopen. Hij maakte er een jeneverstokerij van. De volgende generatie, zoon Alexander Rodenbach, kocht brouwerij ‘Clein Spaignien’ in dezelfde straat, op de huidige locatie van Brouwerij Rodenbach.”
Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen veel militairen, dichters, schrijvers, brouwers en ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici. De familie zelf is dus al even gedenkwaardig als het roodbruine bier.