Rodenbach: rijke geschiedenis vol vakmanschap

Al 200 jaar is Rodenbach een vaste waarde in Roeselare. In 1821 hielden Alexander, Ferdinand Gregoor, Pedro en Amalia Rodenbach de Roeselaarse brouwerij boven de doopvont. Die verjaardag viert de brouwerij nu met een prachtig jubileumboek en een gloednieuw bier: Rodenbach Red Tripel. Maar eigenlijk wordt er al veel langer gebrouwen in de Spanjestraat. Een duik in de geschiedenis.

LP_reportage-rodenbach-bier.png

Rodenbach door de jaren heen

Anno 2021 is Rodenbach dé wereldreferentie in Vlaams roodbruin bier. Haar unieke smaak wordt in binnen- en buitenland geroemd. Het typisch zurige bier wordt alleen nog in de Leiestreek gebrouwen. Het is dan ook geen verrassing dat Roeselare Rodenbach ademt.

Rudi Ghequire, brouwmeester van Rodenbach: “De brouwerij is nu 200 jaar een vaste waarde in de Spanjestraat, maar er wordt hier al veel langer gebrouwen. In het prille begin kwam Pieter Ferdinand Rodenbach, een Duitse legerarts, met de Oostenrijkse legers naar Vlaanderen, maar hij werd gevangengenomen in Rijsel. Na zijn vrijlating in 1749 vestigde hij zich als geneesheer in Roeselare met zijn echtgenote. Zijn oudste zoon Pieter Ferdinand volgde hem op als arts, maar besloot in 1797 de brouwerij ‘het Paradijs’ in de Spanjestraat te kopen. Hij maakte er een jeneverstokerij van. De volgende generatie, zoon Alexander Rodenbach, kocht brouwerij ‘Clein Spaignien’ in dezelfde straat, op de huidige locatie van Brouwerij Rodenbach.”

Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen veel militairen, dichters, schrijvers, brouwers en ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici. De familie zelf is dus al even gedenkwaardig als het roodbruine bier. 

LP_reportage-rodenbach-vat.png

Traditioneel brouwproces

“De methode die we nu nog altijd gebruiken, dateert van de vroege middeleeuwen”, vertelt Rudi. “Toen brouwden ze nog met gruut, een mengsel van kruiden uit de omgeving, in plaats van hop, dat vooral in de kloosters en abdijen werd gebruikt.” Na de gisting van het jonge bier gaat een deel naar de 294 legendarische eikenhouten vaten of foeders, om 2 jaar te rijpen. Bacteriële flora en wilde gisten vormen er organische zuren, die erna fruitige esters worden. Daarna kunnen jonge en gerijpte bieren geblend worden. “Afhankelijk van de verdeling van jong en gerijpt bier krijgen we Rodenbach Classic, Grand Cru of Vintage. Die laatste rijpt volledig op een zorgvuldig uitgekozen foeder, de beste van dat jaar.”

Rodenbach Red Tripel is een puik staaltje vakmanschap, dat menig bierliefhebber zal bekoren. Heerlijk met een stukje witschimmelkaas!

Jo, onze biersommelier

LP_reportage-rodenbach-brouwerij.png

Rodenbach Red Tripel, eigenzinnig bier

Ter ere van het 200-jarig bestaan brengt Rodenbach een tripel uit, al even eigenzinnig als de brouwerij zelf. De Red Tripel is geïnspireerd op de eeuwenoude blend van een jonge tripel, in combinatie met een 2-jarig houtgerijpt foederbier. De precieze verhouding? Die is geheim. Het resultaat is de herkenbare zachtzure frisheid van Rodenbach, met een moutig en fruitig karakter. En ondanks de 8,2 % vol drinkt het verrassend makkelijk weg. Een jubileumbier dat je niet mag missen.