De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Tripel Karmeliet: eigenzinnig driegranenbier

Al meer dan 20 jaar genieten bierliefhebbers van de volle smaak van het driegranenbier Tripel Karmeliet. Deze atypische Belgische tripel met fruitige en kruidige smaak werd ontwikkeld door Antoine Bosteels uit Buggenhout.

Onverwachte inspiratie

Het begon allemaal in 1993, bij de bakker om de hoek. Brouwer Antoine Bosteels kocht er een meergranenbrood en besloot iets gelijkaardigs te doen met bier. Drie jaar later bracht hij zijn eigen driegranenbier op de markt, op basis van gerst, tarwe en haver. Tripel Karmeliet noemde hij het, naar het karmelietenklooster van Dendermonde, waar een monnik in 1679 hetzelfde idee had als Antoine: een bier brouwen met verschillende granen.

Tripel Karmeliet is een volmondig, zacht bier zonder bitterheid, met een fruitige en kruidige smaak.

Hans, brouwmeester bij Brouwerij Bosteels

3 granen in 1 bier

“Eigenlijk zijn het 4 graansoorten”, vertelt Hans van Remoortere, brouwmeester bij Brouwerij Bosteels, nu deel van InBev. “Want naast gerstemout, tarwemout en havermout wordt er ook ruwe tarwe gebruikt. De tarwe geeft het bier zijn romige karakter, de haver zorgt voor pit. Tripel Karmeliet is een volmondig, zacht bier zonder bitterheid, met een fruitige en kruidige smaak. Een eerder atypische Belgische tripel.” De kruidigheid is te danken aan de koriander en sinaasappelschil die vlak na het koken worden toegevoegd. De fruitigheid komt dan weer van de gist die de brouwerij zelf heeft ontwikkeld en ook binnen de muren opkweekt.

Fijne pareling

Naast de granen en de kruiden is ook de hergisting op fles bepalend voor de uiteindelijke smaak. “Bij het bottelen voegen we aan elk flesje apart nog een beetje suiker en gist toe”, legt Hans uit. “Daardoor ontstaat koolzuur, wat het bier heerlijk fris en sprankelend maakt. En het voegt ook wat aciditeit toe, die de zachte smaak perfect aanvult. Na enkele weken rust is het bier klaar. Maar je mag het thuis natuurlijk nog langer laten rijpen. Mijn persoonlijke favoriet is een Tripel Karmeliet van 3 maanden oud. Die is echt helemaal af.”

Door zijn kruidigheid past Tripel Karmeliet perfect bij kruidige en licht pikante gerechten, bijvoorbeeld met gevogelte of zeevruchten. Probeer hem zeker ook eens bij zoete desserten, zoals chocomousse of pannenkoeken met siroop.

Jo, onze biersommelier

Niet zomaar een glas

Elk bier zijn glas, dat is dan weer wél typisch Belgisch aan Tripel Karmeliet. Kunstliefhebber Antoine Bosteels ontwierp het zelf, met een knipoog naar het karmelietenverleden: het jaartal 1679, 3 sterren als religieuze verwijzing en een Franse lelie als middeleeuws symbool. Ook de vorm van het glas is geen toeval.

Onze biersommelier Jo legt uit: “In een tulpvormig glas, dat naar boven toe smaller wordt, komen de kruidige aroma’s van het bier beter vrij. Het koolzuur blijft ook mooi in het glas, waardoor een rijke schuimkraag ontstaat.”

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER