De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

125 jaar Brouwerij Vander Ghinste

Brouwerij Vander Ghinste vierde in 2017 zijn 125ste verjaardag. Na meer dan een eeuw kijkt de West-Vlaamse brouwerij terug op een rijk verleden met een unieke familiegeschiedenis en een lange brouwtraditie. En aan die traditie timmert ze verder. Want naast het vlaggenschip Omer zijn ook twee andere sterke bieren van de familiebrouwerij verkrijgbaar bij Colruyt: LeFort en LeFort Tripel.

De naam op het glasraam

Begin 20ste eeuw bracht Omer Vander Ghinste zijn bieren aan de man door in naburige cafés glasramen te plaatsen met het opschrift ‘Bieren Omer Vander Ghinste’. Glasramen waren duur, en om ze niet meteen te moeten vervangen, gaf Omer Vander Ghinste zijn eerste zoon ook de naam Omer. Het werd een traditie in de familie en intussen staat al vier generaties lang een Omer aan het hoofd van de brouwerij. Vandaag is dat Omer-Jean. Hij bracht in 2008 het blonde bier Omer op de markt, als verwijzing naar die familietraditie en de glasramen waarmee het allemaal begon.

De overname van stadsbrouwerij LeFort was van groot belang voor de toekomst van Brouwerij Vander Ghinste.

Omer-Jean, eigenaar van Brouwerij Vander Ghinste

Eerbetoon aan de voorouders

Ook met de LeFort-bieren grijpt de brouwerij uit Bellegem terug naar een stukje verleden. In 1911 erfde Omers echtgenote de Kortrijkse brouwerij Brasserie LeFort van haar grootvader Felix Verscheure. “De overname van deze stadsbrouwerij was van groot belang voor de toekomst van Brouwerij Vander Ghinste”, vertelt Omer-Jean. “Vanaf dan had mijn overgrootvader ook in de stad een afzetmarkt voor zijn bieren. Brouwerij Vander Ghinste heeft zijn groei te danken aan Brasserie LeFort. De bieren LeFort en LeFort Tripel zijn dan ook een eerbetoon aan Felix Verscheure en zijn brouwerij.”

Een zorgvuldig uitgewerkt recept

Om het juiste recept te vinden voor de LeFort-bieren ging Omer-Jean niet over één nacht ijs: “Je hebt tijd nodig om een goed bier te maken. Wij kiezen onze ingrediënten zorgvuldig uit, op basis van het soort bier dat we willen maken: de mouten, de hopsoorten en de gist, die essentieel is voor de smaak en de aroma’s. Daar wordt een testbrouwsel van gemaakt, dat wordt geëvalueerd en indien nodig bijgeschaafd. Het resultaat is een bier dat qua complexiteit en fruitigheid perfect in harmonie is. LeFort en LeFort Tripel zijn heel complexe bieren, die tegelijk goed doordrinkbaar zijn. Dat is ook hun succes.”

3 gistingswijzen onder 1 dak

Niet alleen de rijke familiegeschiedenis maakt Vander Ghinste uniek. Het is ook de enige brouwerij in België die zowel bieren van hoge gisting (bv. Omer), lage gisting (pils) als spontane gisting (kriek) brouwt. “Dat is historisch gegroeid”, legt Omer-Jean uit. “125 jaar geleden maakten we al bieren van hoge en spontane gisting. Door de opkomst van de pils in de jaren 30 kwamen daar ook de lagegistingsbieren bij. Drie gistingswijzen onder één dak is uitzonderlijk, maar het past perfect binnen onze lange brouwtraditie.”

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER