Van sojaboon tot sojadrink
Heel wat grondstoffen kunnen de basis vormen van plantaardige drinks, maar soja is een van de meest gebruikte. Welke weg legt deze peulvrucht af in haar metamorfose tot sojadrink? We nemen een kijkje achter de schermen.
Traditioneel productieproces
Soja is een plant uit de vlinderbloemige familie, waar ook erwten en tuinbonen toe behoren. De plant vormt peulen waarin kleine, eiwitrijke bonen zitten. Er zijn duizenden sojavariëteiten. De gele sojaboon is het rijkst aan voedingsstoffen en wordt gebruikt voor de productie van sojadranken. Dat gebeurt volgens een traditioneel productieproces, waarbij alleen water, hitte en mechanische processen (zoals het malen van de sojabonen) aan te pas komen. Chemicaliën zijn uit den boze.
Duurzaam en ethisch
De soja van onze leveranciers is voor meer dan de helft afkomstig van Europese teelt. De rest komt uit Canada. Het transport gebeurt over zee voor een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien draagt de soja het ProTerra-label voor duurzame en ethische landbouw. Soja met dat label is niet genetisch gemanipuleerd. Er moet ook geen regenwoud gekapt worden voor de teelt. Onze leveranciers weten perfect waar welk zaad in de grond gaat.
Strenge kwaliteitscontroles
Van de teelt van de grondstoffen over de bereiding tot de verpakking en distributie van het product: tijdens het volledige productieproces wordt alles nauwlettend in het oog gehouden volgens streng gecontroleerde procedures. Zo zijn er controles op pesticides, maar ook nutritionele analyses en controles op smaak, geur, kleur en mondgevoel. Zo bent u altijd zeker van een lekker, betrouwbaar en kwalitatief product.
De soja van onze leveranciers draagt het ProTerra-label en is dus niet genetisch gemanipuleerd.
Bron foto's: Alpro.