Zeeuwse mosselen: van de zeebodem tot op je bord
Voordat je een dampend mosselpannetje op tafel zet, hebben mosselen al een hele weg afgelegd. Mosselen groeien op een natuurlijke, duurzame manier en zijn pas na 2 jaar groot genoeg om te eten. Onze leverancier Aquamossel-Triton neemt ons mee op de mosselboot om te laten zien hoe dat gaat.
Als zoon van een mosselkweker kreeg Julien Barbé zonder dat hij het wist van jongs af aan de kneepjes van het vak mee. Zijn opa nam de mosselkwekerij van zijn stiefvader over en op dit moment staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Vorig jaar fuseerde hun bedrijf met dat van familie De Koeijer, waar het vakmanschap ook al generaties lang wordt doorgegeven. Samen vormen ze nu Aquamossel-Triton.
Vier generaties kennis
De natuur is een verrassing
Welke voeding er aanwezig is, het weer ... Het heeft allemaal invloed op hoe de mosselen groeien. Ze kunnen daardoor van jaar tot jaar verschillen en bv. groter of kleiner zijn. Voor de kwaliteit en de smaak maakt dat gelukkig geen verschil, want de zilte smaak krijgen mosselen door het verwateren in de Oosterschelde.
Mosselen uit zuiver water
Tijdens het verwateren rusten de mosselen en worden ze schoongespoeld in zuiver Oosterscheldewater. Aquamossel-Triton kweekt niet alleen mosselen, maar koopt er ook in. De ingekochte mosselen worden vervolgens in de Oosterschelde verwaterd en verwerkt. Daardoor mogen ze erna ook Zeeuwse mosselen genoemd worden.
We laten gewoon de natuur haar gang gaan. Het resultaat is een heerlijk natuurproduct: Zeeuwse mosselen."
Vakmanschap
Thuis genieten van verse mosselen? “Bewaar ze steeds zo koel mogelijk, in de lade van de koelkast,” tipt Julien. “Eet ze het liefst op de dag van aankoop en zorg bij de bereiding dat ze zo snel mogelijk koken, dan blijft het mosselvlees lekker mals.”