Zeeuwse mosselen: van de zeebodem tot op je bord

Voordat je een dampend mosselpannetje op tafel zet, hebben mosselen al een hele weg afgelegd. Mosselen groeien op een natuurlijke, duurzame manier en zijn pas na 2 jaar groot genoeg om te eten. Onze leverancier Aquamossel-Triton neemt ons mee op de mosselboot om te laten zien hoe dat gaat.

Als zoon van een mosselkweker kreeg Julien Barbé zonder dat hij het wist van jongs af aan de kneepjes van het vak mee. Zijn opa nam de mosselkwekerij van zijn stiefvader over en op dit moment staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Vorig jaar fuseerde hun bedrijf met dat van familie De Koeijer, waar het vakmanschap ook al generaties lang wordt doorgegeven. Samen vormen ze nu Aquamossel-Triton.

zeeuwse_mosselen_reportage_4.png

Vier generaties kennis

Het is geen verrassing dat Julien Barbé ook mosselkweker is geworden. Hij weet precies waar de beste percelen zijn om mosselen te kweken. Dat is belangrijk, want een perceel 500 meter verderop kan echt verschil maken voor het groeiproces van de mosselen. “Mosselen zijn een natuurproduct. Ze leven van natuurlijke voeding en hoeven dus niet gevoerd te worden,” vertelt Julien Barbé.

De natuur is een verrassing

Welke voeding er aanwezig is, het weer ... Het heeft allemaal invloed op hoe de mosselen groeien. Ze kunnen daardoor van jaar tot jaar verschillen en bv. groter of kleiner zijn. Voor de kwaliteit en de smaak maakt dat gelukkig geen verschil, want de zilte smaak krijgen mosselen door het verwateren in de Oosterschelde.

Mosselen uit zuiver water

Tijdens het verwateren rusten de mosselen en worden ze schoongespoeld in zuiver Oosterscheldewater. Aquamossel-Triton kweekt niet alleen mosselen, maar koopt er ook in. De ingekochte mosselen worden vervolgens in de Oosterschelde verwaterd en verwerkt. Daardoor mogen ze erna ook Zeeuwse mosselen genoemd worden.

We laten gewoon de natuur haar gang gaan. Het resultaat is een heerlijk natuurproduct: Zeeuwse mosselen."

zeeuwse_mosselen_reportage_3.png

Vakmanschap

Als de mosselen schoongespoeld zijn, gaan ze naar de kade om verwerkt te worden. De mosselen worden van elkaar losgemaakt en verder schoongemaakt. Een verdwaald stukje hout? Een krabbetje? Tijdens een handmatige controle halen medewerkers alles eruit wat er niet tussen hoort. Nadat de mosselen gesorteerd zijn op maat, zijn ze klaar om gekoeld te worden. Dat gaat allemaal heel snel, zodat de mosselen zo snel mogelijk verpakt worden en voortdurend gekoeld blijven. Dat is belangrijk om ze vers te houden. Een laatste handmatige controle zorgt ervoor dat alleen de beste mosselen worden verpakt om naar de winkel te gaan.

Thuis genieten van verse mosselen? “Bewaar ze steeds zo koel mogelijk, in de lade van de koelkast,” tipt Julien. “Eet ze het liefst op de dag van aankoop en zorg bij de bereiding dat ze zo snel mogelijk koken, dan blijft het mosselvlees lekker mals.”