De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Hoe richt ik mijn wijnkelder in?

De ideale ruimte vinden

Een goede wijnkelder voldoet aan deze drie belangrijke voorwaarden:

  • een donkere ruimte (wijn is lichtschuw)
  • een constante temperatuur
  • een optimale luchtvochtigheid

De ideale wijnkelder heeft een constante temperatuur die varieert tussen 12 en 18 °C. Grote temperatuurschommelingen zijn nadelig voor de kwaliteit van de wijn. Over het algemeen is het wel beter uw wijnen iets te koud te bewaren dan te warm. Heb je geen geschikte kelder of aparte ruimte? Dan kan een wijnklimaatkast een oplossing bieden.

Ook de luchtvochtigheid speelt een rol. Een te vochtige ruimte kan er namelijk voor zorgen dat de etiketten beschimmelen. Een te droge omgeving kan de kurk dan weer uitdrogen. De wijn is dan niet meer beschermd, zuurstof dringt binnen en de wijn begint te oxideren.

Gebruik je wijnkelder alleen voor het bewaren van wijnen en vermijd andere producten die een sterke geur hebben, zoals verf of detergenten.

’s Zomers kan een emmer met nat zand helpen om de luchtvochtigheid in je wijnkelder op peil te houden.

Koen, wijnconsulent Colruyt

De ruimte inrichten

Wij raden aan om je wijn altijd horizontaal te bewaren. Zorg ervoor dat de wijn in contact blijft met de kurk. Let er ook op dat het wijnetiket naar boven ligt. Dat vergemakkelijkt het zoekwerk achteraf.

Liggen de wijnen in een kartonnen verpakking, dan pak je ze beter uit. Karton kan vocht opnemen en beginnen schimmelen. Wijnen in een houten kist kunnen daarin bewaard worden, bij voorkeur met het deksel licht geopend.

Wijnen klasseren

Hoe groter je ruimte, hoe meer onderverdelingen je kan maken. Vaak worden wijnen per land, regio en jaargang gesorteerd. Je kan ook kiezen om ze per kleur of type te rangschikken. Maar bovenal: zorg voor een goede opvolging. Zo vermijd je dat er wijn slecht wordt.

Enkele tips

  • Zet wijnen die snel gedronken mogen worden binnen handbereik. 
  • Plaats bewaarwijnen wat lager
  • Leg de witte wijnen het dichtst bij de vloer, want dat is de koelste plaats. 
  • Voorzie een plaats waar niet-wijnkenners iets kunnen nemen als je er zelf niet bent. Zo vermijd je dat zoon- of dochterlief voor een feestje met je beste flessen gaat lopen …

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER