De laagste prijs, voor elk product, op elk moment.

Hoelang op voorhand ontkurk ik wijn?

Dat verschilt voor witte en rode wijn, en voor jonge en oudere wijn. 

Bij witte wijn is het smaakverschil bij vooraf ontkurken eerder klein. Maar voor heel jonge, rode wijnen ligt dat anders. Wanneer je een fles rode wijn van 2 tot 3 jaar oud ontkurkt, krijgt de wijn extra zuurstof waardoor hij zijn eigenschappen sneller prijsgeeft. Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. 

Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig. Je proeft en ruikt vooral de tertiaire smaken en aroma's: een dierlijke toets, een toets van leder of van humus … En het zijn deze smaken en aroma’s die geaccentueerd worden bij het ontkurken van de fles. Wijnen van 5 jaar of ouder open je dus best niet te lang op voorhand en ook het karaferen van een oudere wijn is minder aangeraden. De zuurstof die de wijn krijgt tijdens het uitschenken, is voldoende. 

Een oudere fles kan je wel heel voorzichtig decanteren, om de wijn te scheiden van het bezinksel.

Lagere prijs gezien?

MELD HET HIER