chocoladetompoes
chocoladetompoes

chocoladetompoes

1 u.
Tussendoortje
8 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 374 kcal
Vet 18.9 g
Koolhydraat 44.9 g
Eiwit 6.3 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Laat het bladerdeeg gedurende 15 min. ontdooien op kamertemperatuur.

  3. Hak de 125 g en de 75 g chocolade grof, maar hou apart.

  4. Bereiding:
  5. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 op 25 cm. Schik het op een bakplaat en prik gaatjes in het deeg met een vork. Dek af met een vochtige handdoek en laat 1/2 u rusten.

  6. Maak ondertussen de karamel-chocoladepudding. Klop het ei en de eidooier op tot een luchtig geheel. Meng er het maïszetmeel onder.

  7. Verwarm de suiker al roerend in een steelpan, tot hij smelt tot een bruine siroop (karameliseren). Zet het vuur lager en giet er de helft van de melk bij (let op voor spatten) en roer om.

  8. Voeg de grofgehakte chocolade toe aan de melk en laat op een zacht vuur smelten. Giet er de rest van de melk bij en breng aan de kook.

  9. Giet de kokende chocolademelk bij de eieren en roer krachtig om.

  10. Doe het geheel terug in de steelpan en laat even doorkoken, blijf tussenin goed omroeren. Laat afkoelen en roer af en toe om zodat er geen velletje op komt.

  11. Schuif de bakplaat met het bladerdeeg gedurende 20 à 25 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven. Leg het gebakken bladerdeeg op een rooster en laat afkoelen.

  12. Snij de plak bladerdeeg in 2 (in de breedte). Strijk de karamelchocoladeroom uit over de ene helft en dek af met de andere helft (bodem naar boven).

  13. Maak het chocoladeglazuur. Doe de room en de grofgehakte chocolade voor het glazuurlaagje in een steelpan en laat op een zacht vuur smelten. Roer af en toe om met een lepel (niet te veel, anders verdwijnt de glans van de chocolade)

  14. Strijk de bovenkant van het gebak in met het chocoladeglazuur. Laat volledig opstijven.

  15. Snij de randjes van het bladerdeeggebak af met een scherp getand mes of een elektrisch mes en verdeel in rechthoekjes van ± 10 x 5 cm.

  16. Afwerking:
  17. Schik op elk bord een chocolade-tompoes en versier met in plakjes gesneden peer (uit blik of vers, lichtjes gekookt in suikersiroop) en karamel- of chocoladesaus (zie recept Karamelsaus).

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Laat het bladerdeeg gedurende 15 min. ontdooien op kamertemperatuur.

  3. Hak de 125 g en de 75 g chocolade grof, maar hou apart.

  4. Bereiding:
  5. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 op 25 cm. Schik het op een bakplaat en prik gaatjes in het deeg met een vork. Dek af met een vochtige handdoek en laat 1/2 u rusten.

  6. Maak ondertussen de karamel-chocoladepudding. Klop het ei en de eidooier op tot een luchtig geheel. Meng er het maïszetmeel onder.

  7. Verwarm de suiker al roerend in een steelpan, tot hij smelt tot een bruine siroop (karameliseren). Zet het vuur lager en giet er de helft van de melk bij (let op voor spatten) en roer om.

  8. Voeg de grofgehakte chocolade toe aan de melk en laat op een zacht vuur smelten. Giet er de rest van de melk bij en breng aan de kook.

  9. Giet de kokende chocolademelk bij de eieren en roer krachtig om.

  10. Doe het geheel terug in de steelpan en laat even doorkoken, blijf tussenin goed omroeren. Laat afkoelen en roer af en toe om zodat er geen velletje op komt.

  11. Schuif de bakplaat met het bladerdeeg gedurende 20 à 25 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven. Leg het gebakken bladerdeeg op een rooster en laat afkoelen.

  12. Snij de plak bladerdeeg in 2 (in de breedte). Strijk de karamelchocoladeroom uit over de ene helft en dek af met de andere helft (bodem naar boven).

  13. Maak het chocoladeglazuur. Doe de room en de grofgehakte chocolade voor het glazuurlaagje in een steelpan en laat op een zacht vuur smelten. Roer af en toe om met een lepel (niet te veel, anders verdwijnt de glans van de chocolade)

  14. Strijk de bovenkant van het gebak in met het chocoladeglazuur. Laat volledig opstijven.

  15. Snij de randjes van het bladerdeeggebak af met een scherp getand mes of een elektrisch mes en verdeel in rechthoekjes van ± 10 x 5 cm.

  16. Afwerking:
  17. Schik op elk bord een chocolade-tompoes en versier met in plakjes gesneden peer (uit blik of vers, lichtjes gekookt in suikersiroop) en karamel- of chocoladesaus (zie recept Karamelsaus).

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 374 kcal
Vet 18.9 g
Koolhydraat 44.9 g
Eiwit 6.3 g

Bekijk het recept digitaal