Crumble van sint-jakobsnoten en artisjok

Crumble van sint-jakobsnoten en artisjok

1 u.
Voorgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 404 kcal
Vet 26.1 g
Koolhydraat 22.5 g
Eiwit 18.3 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (ontdooitijd + 5 min.)

  3. Laat de sint-jakobsnoten ontdooien en dep goed droog.

  4. Meng alle ingrediënten voor de crumble met de vingers onder elkaar tot een los kruimeldeeg. Kruid met peper en zout. Zet koel weg.

  5. Bereiding:
  6. Snij het wit en een beetje groen van de prei in ringen van 1/2 cm. Smelt 1/2 eetl. boter in een pan en stoof de preiringen 3 min. op een matig vuur. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Verdeel de prei over lege sint-jakobsschelpen of ovenschaaltjes.

  7. Doe de room samen met het halve bouillonblokje in een steelpan. Laat inkoken tot een licht gebonden saus.

  8. Snij ondertussen de uitgelekte artisjokbodems in blokjes van 1/2 cm. Voeg ze toe aan de room en laat nog even doorkoken. Kruid met peper en eventueel wat zout (het bouillonblokje is al gezouten). Giet de mengeling over de prei.

  9. Op het moment zelf (10 min. + 20 min. in de oven)
  10. Verwarm de oven 10 min. voor op 200 °C.

  11. Schik de ontdooide sint-jakobsnoten op de groentemengeling en verdeel er het kruimeldeeg over.

  12. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven. Zet de laatste minuten de grill aan, zodat de crumble mooi goudbruin kleurt.

  13. Afwerking:
  14. Garneer met een takje platte peterselie en geef er stokbrood of ciabatta bij.

Tip

Sint-jakobsnoten: ideale hapjes Sint-jakobsnoten zijn ideaal om te verwerken als aperitiefhapje. Verras uw gasten eens met volgende combinaties. Laat de sint-jakobsnoten eerst ontdooien en dep ze droog: - Snij ze middendoor en bak 1 à 2 min. in wat boter. Kruid met peper en zout. Maak bedjes van erwten- of pompoenpuree (bv. op een aperitiefl epel of -schaaltje) en leg er de sint-jakobsnoten op. Garneer met enkele grijze garnalen. - Maak een inkeping in de sint-jakobsnoten en vul met een beetje kruidenkaas of tomenade. Wikkel ze in een fijn sneetje gerookt spek en bak ± 2 min. licht aan elke kant. Steek vast met een cocktailprikker. - Kruid wat paneermeel met dille, peper en zout. Wentel de sint-jakobsnoten eerst in wat bloem, daarna in een losgeklopt ei en ten slotte in het gekruide paneermeel. Bak ± 2 min. aan elke kant goudbruin in wat boter. Presenteer met een cocktailprikker.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (ontdooitijd + 5 min.)

  3. Laat de sint-jakobsnoten ontdooien en dep goed droog.

  4. Meng alle ingrediënten voor de crumble met de vingers onder elkaar tot een los kruimeldeeg. Kruid met peper en zout. Zet koel weg.

  5. Bereiding:
  6. Snij het wit en een beetje groen van de prei in ringen van 1/2 cm. Smelt 1/2 eetl. boter in een pan en stoof de preiringen 3 min. op een matig vuur. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Verdeel de prei over lege sint-jakobsschelpen of ovenschaaltjes.

  7. Doe de room samen met het halve bouillonblokje in een steelpan. Laat inkoken tot een licht gebonden saus.

  8. Snij ondertussen de uitgelekte artisjokbodems in blokjes van 1/2 cm. Voeg ze toe aan de room en laat nog even doorkoken. Kruid met peper en eventueel wat zout (het bouillonblokje is al gezouten). Giet de mengeling over de prei.

  9. Op het moment zelf (10 min. + 20 min. in de oven)
  10. Verwarm de oven 10 min. voor op 200 °C.

  11. Schik de ontdooide sint-jakobsnoten op de groentemengeling en verdeel er het kruimeldeeg over.

  12. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven. Zet de laatste minuten de grill aan, zodat de crumble mooi goudbruin kleurt.

  13. Afwerking:
  14. Garneer met een takje platte peterselie en geef er stokbrood of ciabatta bij.

Tip

Sint-jakobsnoten: ideale hapjes Sint-jakobsnoten zijn ideaal om te verwerken als aperitiefhapje. Verras uw gasten eens met volgende combinaties. Laat de sint-jakobsnoten eerst ontdooien en dep ze droog: - Snij ze middendoor en bak 1 à 2 min. in wat boter. Kruid met peper en zout. Maak bedjes van erwten- of pompoenpuree (bv. op een aperitiefl epel of -schaaltje) en leg er de sint-jakobsnoten op. Garneer met enkele grijze garnalen. - Maak een inkeping in de sint-jakobsnoten en vul met een beetje kruidenkaas of tomenade. Wikkel ze in een fijn sneetje gerookt spek en bak ± 2 min. licht aan elke kant. Steek vast met een cocktailprikker. - Kruid wat paneermeel met dille, peper en zout. Wentel de sint-jakobsnoten eerst in wat bloem, daarna in een losgeklopt ei en ten slotte in het gekruide paneermeel. Bak ± 2 min. aan elke kant goudbruin in wat boter. Presenteer met een cocktailprikker.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 404 kcal
Vet 26.1 g
Koolhydraat 22.5 g
Eiwit 18.3 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Wijn Mâcon-Villages A.O.P. | Grande Réserve | Cave de Viré Wijn Sicilia I.G.T. | Fiano-Chardonnay | Inycon | Sicilia | Italië

Bekijk het recept digitaal