Framboos
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Fruit en groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met het fruit of de groente van het moment.
De framboos is een delicate en smaakvolle vrucht. Ze heeft een ovale of conische vorm en een zoete smaak, met soms een zure hint.
Ze is rijk aan vezels en vitamine C.
Frambozen zijn heerlijk in een fruitsla, als coulis, om een taart mee te garneren of in bavarois. Maar ze kunnen ook azijn verrijken of warm geserveerd worden bij eendenborst.
Hoe frambozen bewaren?
Frambozen gebruik je liefst de dag van de aankoop. Buiten de koelkast kan je ze 1 dag bewaren, in de koelkast 1 tot 3 dagen.
Je kan frambozen ook invriezen: leg ze naast elkaar op bakpapier en vries in. Eens bevroren, doe je ze samen in een afgesloten plastiek zak of een doosje. Je kan ze dan tot 12 maand bewaren.
Hoe frambozen schoonmaken?
Frambozen zijn zeer broos, dus was ze voorzichtig in een kommetje met water. Hou ze niet direct onder stromend water. Verwijder eventueel het steeltje na het wassen.
Hoe frambozen klaarmaken?
Rauwe frambozen
- Frambozen zijn lekker uit het vuistje.
- Ze geven ook een kleur en smaak aan allerlei slaatjes.
- Maak er een vinaigrette mee om slaatjes op smaak te brengen.
- Ze combineren ook heel goed met alle andere rood fruit in ijscoupes, cocktails, mocktails ...
Frambozen in een bereiding
- Maak frambozencoulis voor bij ijs, panna cota, op kaastaart ...
- Gebruik ze om een saus van te maken bij eend, gevogelte ... en zelfs bij wildgerechten.
- Maak confituur. Dat kan puur of in combinatie met alle rood fruit, meloen, litchee, peren, rabarber ...
- Desserten: gebak, taarten ...
Recepten met frambozen
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Inspiratie in overvloed!