Sappige wijnsinaasappelen: de trots van Sicilië
De liefhebbers van wijnsinaasappelen kunnen dit seizoen weer hun hart ophalen. In onze versmarkt liggen tot midden maart lekker sappige exemplaren, geteeld door familiebedrijf Barbera in Sicilië. Al drie generaties lang geven ze de knepen van de citrusteelt door van vader op zoon. Dat levert heerlijke wijnsinaasappelen op: natuurlijk rood, zacht en sappig vruchtvlees en een intense smaak.
Met dank aan de Etna
“De wijnsinaasappel uit Sicilië is uniek”, steekt teler Alessandro Barbera van wal. “Ons eiland is dan ook een paradijs voor sinaasappeltelers. Zeker in het oosten, in de streek rond de Etna. Onze sinaasappelen groeien letterlijk op de flanken van de vulkaan, een heel vruchtbare bodem. Samen met de overvloedige zon, de optimale hoogte en het aanwezige bronwater voor de irrigatie, is het een ideale locatie om citrusvruchten te telen.”
Mooi rood en sappig
In tegenstelling tot traditionele, oranje sinaasappelen hebben wijnsinaasappelen een pigment dat hen een felrode of violetachtige kleur geeft. “Ook hier speelt het microklimaat rond de Etna een rol”, zegt Alessandro. “Voor een mooi rode sinaasappel heb je een ideale mix nodig van zon, water, een bodem met veel voedingsstoffen en lage nachttemperaturen.” Eén van de wijnsinaasappelsoorten van Boni Selection is de tarocco. Alessandro: “Deze soort is heel sappig. De smaak doet wat denken aan een mix van rood fruit, zoals bosaardbeien en bosbessen.”
Geteeld en geplukt met vakmanschap
Alessandro verzorgt de vruchten van zijn 150 hectare grote boomgaard met veel passie. “Doorheen de teeltperiode doen we regelmatig controles op kleur, grootte en smaak. En ook tijdens de pluk staat de kwaliteit van ons fruit voorop. We beginnen bij het krieken van de dag, rond 6 u. Om de vruchten niet te beschadigen, knippen we ze een voor een los met een klein schaartje. We leggen ze dan voorzichtig in een mand, voor we de sinaasappelen verzamelen in grote kisten.”
Uitstekende kwaliteit
In het magazijn scheiden enkele vakmannen met de hand de mooie van de beschadigde exemplaren. Na een was- en droogbeurt volgt een tweede kwaliteitscontrole. Alessandro: “Nog dezelfde dag zenden we de wijnsinaasappelen naar België. Alleen zo kunnen we Colruyt en zijn klanten een optimale versheid garanderen.”