Wijnsinaasappel
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Fruit en groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met het fruit of de groente van het moment.
De wijnsinaasappel (of bloedsinaasappel) is een relatief nieuwe citrussoort die dankzij zijn kleur bijna lijkt te bloeden als je hem opensnijdt.
De vrucht is rijk aan vezels en aan vitamine C.
Een wijnsinaasappel is natuurlijk rood, friszuur en sappig, met een intense smaak en licht bittere nasmaak.
Wijnsinaasappelen vind je alleen in de winter in onze winkels, van januari tot maart.
Hoe wijnsinaasappelen bewaren?
Een wijnsinaasappel kan je tot 2 weken bewaren op een koele droge plek of in de koelkast.
Hoe wijnsinaasappelen schoonmaken?
Schil de wijnsinaasappel met de hand en geniet ervan onderweg.
Je kan de vrucht à vif snijden (tot op het vruchtvlees) met een scherp mes door de partjes tussen de vliezen te verwijderen. Doe dat boven een kom om het sap op te vangen. Lekker in een fruitsalade, saus of marinade. Bekijk hier een filmpje met de techniek .
Drink het sap van een wijnsinaasappel puur of gebruik het in cocktails, gebak of hartige gerechten.
Hoe wijnsinaasappelen klaarmaken?
Desserts met wijnsinaasappel
Sinaasappelcake, pannenkoeken en zelfs tiramisu: met wijnsinaasappelen kan je de lekkerste desserts bereiden. Laat je verrassen door onze recepten.
Drankjes met wijnsinaasappel
Het sap van de bloedsinaasappel is lekker om zo te drinken of om als basis te gebruiken voor dranken zoals smoothies of mocktails. Ook leuk: bevries bloedsinaasappelsap in een ijsblokjesvorm. Heerlijk in een glaasje bubbels!
Hoofdgerechten met wijnsinaasappel
Bloedsinaasappelen geven een zoete toets aan al je maaltijden. Je kan ze op heel wat manieren verwerken in je hoofdgerechten, van sinaasappelsaus tot gekaramelliseerde sinaasappel.
Salades met wijnsinaasappel
Wijnsinaasappel past heel goed bij kazen, zoals feta en geitenkaas. Maar ook bij charcuterie, zoals pancetta of gekookte ham, is het een aanrader. Ideaal om te combineren tot een heerlijke salade! En van het sap kan je een lekkere sladressing maken.
Wijnsinaasappel in de oven of een stoofpotje
Snij een (ongeschilde) wijnsinaasappel in dikke schijven en voeg ze toe aan een stoofpotje of ovenschotel met kip, varkensvlees, zalm …
Voor de kinderen
- Wijnsinaasappelen zijn verfrissend en sappig en vormen een heerlijk tussendoortje.
- Voeg à vif gesneden partjes toe aan een smoothie of fruitsalade.
- Geef een glaasje wijnsinaasappelsap bij het ontbijt.
- Droog wijnsinaasappelschijfjes in de oven: zo leuk om mee te knutselen!
Weetjes over bloedsinaasappelen
- Er bestaan 2 types bloedsinaasappel: een volbloed kleurt volledig rood, bij een halfbloed wordt enkel het vruchtvlees rood.
- Voor je een bloedsinaasappel perst, rol je hem het best even met je hand over een werkblad. Zo haal je er nog meer sap uit!