Sinaasappel
Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Fruit en groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireren we je met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met het fruit of de groente van het moment.
Sinaasappelen zijn citrusvruchten met oranje vruchtvlees. Ze hebben een zoete, frisse smaak. Naast de gewone sinaasappel bestaan er ook bloedsinaasappelen, met rood vruchtvlees.
Sinaasappelen zijn rijk aan vitamine C en vezels.
Je kan het vruchtvlees of het sap gebruiken in allerlei recepten, van hoofdgerechten tot desserten.
Ook de zeste is bruikbaar. Was een biosinaasappel zorgvuldig voor je de zeste met een dunschiller verwijdert. Gebruik alleen de schil en niet het bittere, witte gedeelte. Lekker in desserten!
Hoe sinaasappelen kiezen?
In de winkel kies je de zware sinaasappelen. Die bevatten het het meeste sap.
Hoe sinaasappelen bewaren?
Maximaal 1 week in de koelkast.
Hoe appelsienen klaarmaken?
- Sinaasappelsap kan worden verwerkt in marinades, warme (boter)sausen en koude sausen en vinaigrettes. Ook het vruchtvlees kan je toevoegen aan warme bereidingen en sausen.
- Ook de smaken van vanille, boter en sinaasappel passen uitstekend samen. Bak een klassieke cake (bv. een quatre-quarts), prik er bovenaan een paar gaatjes in en overgiet met versgeperst sinaasappelsap.
- Een echte klassieker is eend met sinaasappelsaus of ‘canard à l’orange’. Maar je kan een warme sinaasappelsaus ook combineren met varkensvlees. En zelfs in de vegetarische keuken is een stoof-potje met seitan en sinaasappel een echte aanrader.
Wist je dat?
Rol de sinaasappel vóór het persen met de palm van je hand over een werkblad. Zo haal je er het meeste sap uit.
Recepten met sinaasappel
Ons kookteam maakte voor jou deze snelle, makkelijke en evenwichtige recepten, goedgekeurd door onze voedingsdeskundigen. Inspiratie in overvloed!