Witloof uit volle grond: smaak en traditie

Bij Colruyt is het witloof 100 % van Belgische bodem. We werken zoveel mogelijk samen met familiebedrijven en hechten veel belang aan de relatie met onze producenten. Witloof telen uit volle grond is een arbeidsintensief werk, maar één dat de moeite loont: de groente heeft een unieke, volle en authentieke smaak.

Traditionele teelt

Witloof telen uit volle grond is een vak dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het verschil met hydrocultuur begint al bij het zaaien: de teler van witloof uit volle grond gebruikt zijn eigen cichoreizaadjes, die hij jaar in jaar uit selecteert. Hij gebruikt daarvoor zijn beste planten. Uit de zaadjes groeien wortels, die de teler rooit in de herfst. Daarna stopt hij de cichoreiwortels zorgvuldig onder een dikke laag aarde. Want witloof moet goed donker staan om mooi wit te blijven. Een koude bodem zorgt voor een trage en optimale groei.

Schoongemaakt tot in de puntjes

Tijdens de groei krijgt het witloof regelmatig water. Na 4 à 5 weken is er aan elke cichoreiwortel een witloofstronk gegroeid. Daarna worden de stronken van de wortel gesneden, schoongemaakt en verpakt. En dat allemaal met de hand, net als vroeger, met respect voor de traditie. Een veeleisend werk, dat wel, maar het levert een product van hoogstaande kwaliteit op.