Hoe zorgen wij voor evenwichtige weekmenu's?

Vandaag vis, morgen vlees en intussen zien dat iedereen zijn portie groenten binnenkrijgt. Een weekmenu samenstellen is een heuse evenwichtsoefening. Gelukkig leggen ons kookteam en onze voedingsdeskundigen die puzzel al voor jou. Hoe ze dat doen? Dat lees je hier. 

Wat doet ons kookteam?

Als ons kookteam de weekmenu's samenstelt, dan houden ze rekening met volgende zaken:

  • voldoende variatie tussen vis, vlees en veggie
  • gebruik van seizoensingrediënten
  • bereidingstijden die haalbaar zijn
  • afwisseling in koolhydraatbronnen (pasta, aardappelen, brood ...)
  • kindvriendelijke en budgetvriendelijke recepten

Wat doen onze voedingsdeskundigen?

Alle recepten van ons kookteam worden ook door onze voedingsdeskundigen gecontroleerd. Zij houden vooral rekening met algemene voedingsaanbevelingen en of de recepten evenwichtig zijn samengesteld per persoon. Zo kijken ze of een recept voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • 200 g groenten klaargemaakt op verschillende manieren (koken, wokken, stoven, grillen, wokken ...)
  • 1 koolhydraatbron: 150 g aardappelen, 100 g deegwaren (bij voorkeur volkoren), 60 g rijst, 75 g couscous/quinoa ... Een keer per week brood of deeg kan ook.
  • 1 eiwitbron: gemiddeld 150 g vlees, vis, gevogelte of een vegetarisch alternatief, met voldoende afwisseling tussen vet en mager vlees of vette en magere vis  

Onze voedingsdeskundigen controleren ook of de koolhydraat- en eiwitbronnen mooi verspreid zijn over de week:

  • max. 2 keer deegwaren of rijst
  • max. 2 keer gekookte aardappelen
  • max. 1 keer puree of gebakken aardappelen
  • min. 1 keer vis of een vegetarisch alternatief
  • max. 1 keer in de 2 weken gefrituurde gerechten

Olijfolie of boter? Lichte of volle room?

Omdat olijfolie een goede vetzuursamenstelling heeft, gebruiken we die het liefst in onze recepten. En voor room gaan we als het kan voor de exemplaren met een lager vetpercentage, zoals lichte room van 7 % V.G. en culinaire room van 20 % V.G. 

Recepten met evenwichtige voedingswaarden

Door de samenwerking tussen ons kookteam en onze diëtisten hebben de recepten in ons weekmenu ook gebalanceerde voedingswaarden met een energie-inname tussen 660 en 875 kcal per hoofdmaaltijd.