Tajine met zomergroenten en schelvis
Tajine met zomergroenten en schelvis

Tajine met zomergroenten en schelvis

50 min.
Hoofdgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 539 kcal
Vet 10 g
Verzadigd vet 3.6 g
Koolhydraat 66.8 g
Suiker 15.3 g
Vezel 8.2 g
Eiwit 41.2 g
Zout 1.9 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Los het/de bouillonblokje(s) op in heet water.

  2. Voorbereiding:
  3. (ontdooitijd + 15 min.)

  4. Laat de vis oppervlakkig ontdooien en snij in grove stukken.

  5. Snipper de rode uiten en het teentje knoflook fijn.

  6. Snij de wortelen in stukken van ± 2 cm.

  7. Snij de venkel in 2 en verwijder de harde kern. Snij de rest in fijne plakjes.

  8. Snij de courgette in blokjes van ± 2 cm.

  9. Hak de peterselie grof.

  10. Bereiding:
  11. Verhit de olijfolie in een tajine of grote kookpot met een zwaar deksel. Voeg de uien en het knoflook toe en bak glazig. Voeg de tomatenpuree, het kaneelstokje en de ras el hanout toe en laat nog 1 min. stoven. Roer regelmatig.

  12. Voeg de courgette, de venkel en de wortelen toe en laat nog 2 à 3 min. stoven. Roer regelmatig.

  13. Blus met de groentebouillon en voeg de tomatenstukjes toe. Dek af en laat nog ± 10 min. sudderen op een zacht vuur. Roer regelmatig.

  14. Schik de schelvis op de groenten en laat nog 10 à 15 min. sudderen. Roer niet te veel, zodat de vis niet uit elkaar valt.

  15. Doe intussen de couscous in een kom en overgiet met 2,5 dl kokend water. Dek af en laat 10 min. wellen. Roer los met een vork en meng er de boter en de helft van de peterselie onder.

  16. Breng de tajine op smaak met de rest van de peterselie, peper, zout en eventueel nog wat ras el hanout.

Tip

Klaar om op te warmen Maak de tajine vooraf zonder de vis. Opwarmen doe je al roerend op een zacht vuurtje. Leg er dan pas de ontdooide vis op en laat alles nog 10 à 15 min. opwarmen. Roeren mag, maar niet te veel, anders valt de vis uit elkaar. Intussen kan je ook de couscous laten zwellen.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Los het/de bouillonblokje(s) op in heet water.

  2. Voorbereiding:
  3. (ontdooitijd + 15 min.)

  4. Laat de vis oppervlakkig ontdooien en snij in grove stukken.

  5. Snipper de rode uiten en het teentje knoflook fijn.

  6. Snij de wortelen in stukken van ± 2 cm.

  7. Snij de venkel in 2 en verwijder de harde kern. Snij de rest in fijne plakjes.

  8. Snij de courgette in blokjes van ± 2 cm.

  9. Hak de peterselie grof.

  10. Bereiding:
  11. Verhit de olijfolie in een tajine of grote kookpot met een zwaar deksel. Voeg de uien en het knoflook toe en bak glazig. Voeg de tomatenpuree, het kaneelstokje en de ras el hanout toe en laat nog 1 min. stoven. Roer regelmatig.

  12. Voeg de courgette, de venkel en de wortelen toe en laat nog 2 à 3 min. stoven. Roer regelmatig.

  13. Blus met de groentebouillon en voeg de tomatenstukjes toe. Dek af en laat nog ± 10 min. sudderen op een zacht vuur. Roer regelmatig.

  14. Schik de schelvis op de groenten en laat nog 10 à 15 min. sudderen. Roer niet te veel, zodat de vis niet uit elkaar valt.

  15. Doe intussen de couscous in een kom en overgiet met 2,5 dl kokend water. Dek af en laat 10 min. wellen. Roer los met een vork en meng er de boter en de helft van de peterselie onder.

  16. Breng de tajine op smaak met de rest van de peterselie, peper, zout en eventueel nog wat ras el hanout.

Tip

Klaar om op te warmen Maak de tajine vooraf zonder de vis. Opwarmen doe je al roerend op een zacht vuurtje. Leg er dan pas de ontdooide vis op en laat alles nog 10 à 15 min. opwarmen. Roeren mag, maar niet te veel, anders valt de vis uit elkaar. Intussen kan je ook de couscous laten zwellen.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 539 kcal
Vet 10 g
Verzadigd vet 3.6 g
Koolhydraat 66.8 g
Suiker 15.3 g
Vezel 8.2 g
Eiwit 41.2 g
Zout 1.9 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Bier Chouffe Soleil Licht troebel blond bier met licht kruidige hoptoetsen, een subtiel zuurtje en een fijne afdronk. Wijn Gardian 'Grande Réserve' Chardonnay-Sauvignon-Vermentino I.G.P. Coteaux de Béziers Levendige witte wijn met een complex boeket van fuit en bloemetjes, die eindigt met frisse minerale toetsen.

Bekijk het recept digitaal