Waterzooi van duifje
Waterzooi van duifje

Waterzooi van duifje

50 min.
Hoofdgerecht
4 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

  • Combineer

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 846 kcal
Vet 71.7 g
Koolhydraat 12.7 g
Eiwit 37.6 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Laat de duiven volledig ontdooien. Snij ze middendoor en dep goed droog.

  3. Snij de wortelen in fijne staafjes (lucifers) van 2 à 3 cm lang.

  4. Snij de selderstengel in even lange reepjes van een halve cm breed.

  5. Snij het preiwit eerst in lange repen van 1 cm breed en vervolgens in stukken van 2 à 3 cm.

  6. Bereiding:
  7. (10 min. + 35 min. kooktijd, mag vooraf)

  8. Verhit de boter in een brede, hoge braadpan. Kleur de halve duiven goudbruin en kruid met peper en zout.

  9. Giet het overtollige braadvet weg en blus met de gevogeltefond. Voeg 1 koffiel. kruidentuiltje toe. Dek af en laat 20 min. sudderen. Keer de duifjes regelmatig om.

  10. Voeg de selder, wortel, prei en diepgevroren erwtjes toe. Breng weer aan de kook en laat nog 10 à 15 min. sudderen, tot het vlees goed gaar is. Als de fond te veel verdampt, voegt u nog een scheutje water toe.

  11. Op het moment zelf (10 min.)
  12. Verwarm de pan op een zacht vuur. Haal het vlees eruit en hou warm.

  13. Klop de eidooiers met de room en giet bij het kookvocht. Laat niet meer koken. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.

  14. Afwerking:
  15. Schep de waterzooi in diepe borden en schik er de 2 halve duifjes bovenop. Leg er enkele gekookte aardappelen rond (kies een vastkokende soort als Belle de Fontenay of Nicola) en versier met wat gesnipperde peterselie.

Tip

Duif Jonge duif wordt door liefhebbers als een delicatesse beschouwd. Het vlees is sterk en krachtig van smaak, en rijk aan ijzer. Het werd vroeger speciaal voor herstellende zieken klaargemaakt.

Combineer
  • Bereiding

  • Voedingswaarden

  • Combineer

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. Laat de duiven volledig ontdooien. Snij ze middendoor en dep goed droog.

  3. Snij de wortelen in fijne staafjes (lucifers) van 2 à 3 cm lang.

  4. Snij de selderstengel in even lange reepjes van een halve cm breed.

  5. Snij het preiwit eerst in lange repen van 1 cm breed en vervolgens in stukken van 2 à 3 cm.

  6. Bereiding:
  7. (10 min. + 35 min. kooktijd, mag vooraf)

  8. Verhit de boter in een brede, hoge braadpan. Kleur de halve duiven goudbruin en kruid met peper en zout.

  9. Giet het overtollige braadvet weg en blus met de gevogeltefond. Voeg 1 koffiel. kruidentuiltje toe. Dek af en laat 20 min. sudderen. Keer de duifjes regelmatig om.

  10. Voeg de selder, wortel, prei en diepgevroren erwtjes toe. Breng weer aan de kook en laat nog 10 à 15 min. sudderen, tot het vlees goed gaar is. Als de fond te veel verdampt, voegt u nog een scheutje water toe.

  11. Op het moment zelf (10 min.)
  12. Verwarm de pan op een zacht vuur. Haal het vlees eruit en hou warm.

  13. Klop de eidooiers met de room en giet bij het kookvocht. Laat niet meer koken. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.

  14. Afwerking:
  15. Schep de waterzooi in diepe borden en schik er de 2 halve duifjes bovenop. Leg er enkele gekookte aardappelen rond (kies een vastkokende soort als Belle de Fontenay of Nicola) en versier met wat gesnipperde peterselie.

Tip

Duif Jonge duif wordt door liefhebbers als een delicatesse beschouwd. Het vlees is sterk en krachtig van smaak, en rijk aan ijzer. Het werd vroeger speciaal voor herstellende zieken klaargemaakt.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 846 kcal
Vet 71.7 g
Koolhydraat 12.7 g
Eiwit 37.6 g
Combineer

Onze drankensuggesties

Wijn Les Trois Colonnes A.C. Bordeaux Heel fruitige bordeaux, aangenaam en rond in de mond. Wijn Los Condes Crianza D.O. Catalunya Spanje Catalunya is een recente herkomstbenaming uit Noordoost-Spanje. De houtgerijpte Los Condes wordt gemaakt van tempranillo-druiven, aangevuld met cabernet sauvignon. Die bezorgen de wijn zijn fijn, fruitig en kruidig karakter.

Bekijk het recept digitaal