- Bewaar

- Bewaar
Zelfgemaakte falafelballetjes
-
Ingrediënten
-
Bereiding
Voedingswaarden per persoon
Kookstand
Bereiding
-
Voorbereiding:
-
De dag voordien (5 min. + 12 u. weken)
-
Doe de droge kikkererwten in een kom en overgiet met water tot ze onderstaan. Laat 1 nacht (12 u.) weken.
-
Op het moment zelf (35 min.)
-
Giet de geweekte kikkererwten af en doe ze in een kookpot. Overgiet met water tot ze onderstaan en breng aan de kook. Laat minstens 30 min. koken tot de kikkererwten gaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
-
Snij ondertussen de lenteuitjes, het teentje knoflook en de blaadjes peterselie grof.
-
Plet de komijnzaadjes met de bolle kant van een lepel.
-
Pers de citroen (u hebt 1 eetl. sap nodig).
-
Bereiding:
-
Mix de gare kikkererwten met het grofgesneden knoflook, de lenteuitjes en de peterselie tot een gladde massa. Kruid met de cayennepeper en de komijn.
-
Voeg het citroensap, het bakpoeder en het paneermeel toe en roer tot een gladde puree. Kruid met zwarte peper en zout.
-
Vorm balletjes ter grootte van een pingpongballetje en plet lichtjes.
-
Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de helft van de falafelballetjes mooi bruin aan alle kanten. Haal uit de pan en zet opzij.
-
Verhit opnieuw 1 eetl. olijfolie in dezelfde pan en bak de andere helft van de balletjes mooi bruin aan alle kanten.
Lekker in een pitabroodje met wat sla, geraspte wortelen en komkommerschijfjes. Geef er ook wat hummus of yoghurt met verse groene kruiden bij. - Deze falafelballetjes kan u ook maken met voorgegaarde kikkererwten (uit blik of bokaal). Droge kikkererwten die u vooraf laat weken, geven wel een vastere structuur aan de balletjes. Bij voorgegaarde kikkererwten zal u wat meer paneermeel of een beetje bloem moeten toevoegen, omdat ze meer vocht afgeven. - Alle recepten met voorgegaarde kikkererwten kan u ook maken met droge kikkererwten.
-
Bereiding
-
Voedingswaarden
Kookstand
Bereiding
-
Voorbereiding:
-
De dag voordien (5 min. + 12 u. weken)
-
Doe de droge kikkererwten in een kom en overgiet met water tot ze onderstaan. Laat 1 nacht (12 u.) weken.
-
Op het moment zelf (35 min.)
-
Giet de geweekte kikkererwten af en doe ze in een kookpot. Overgiet met water tot ze onderstaan en breng aan de kook. Laat minstens 30 min. koken tot de kikkererwten gaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
-
Snij ondertussen de lenteuitjes, het teentje knoflook en de blaadjes peterselie grof.
-
Plet de komijnzaadjes met de bolle kant van een lepel.
-
Pers de citroen (u hebt 1 eetl. sap nodig).
-
Bereiding:
-
Mix de gare kikkererwten met het grofgesneden knoflook, de lenteuitjes en de peterselie tot een gladde massa. Kruid met de cayennepeper en de komijn.
-
Voeg het citroensap, het bakpoeder en het paneermeel toe en roer tot een gladde puree. Kruid met zwarte peper en zout.
-
Vorm balletjes ter grootte van een pingpongballetje en plet lichtjes.
-
Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de helft van de falafelballetjes mooi bruin aan alle kanten. Haal uit de pan en zet opzij.
-
Verhit opnieuw 1 eetl. olijfolie in dezelfde pan en bak de andere helft van de balletjes mooi bruin aan alle kanten.
Lekker in een pitabroodje met wat sla, geraspte wortelen en komkommerschijfjes. Geef er ook wat hummus of yoghurt met verse groene kruiden bij. - Deze falafelballetjes kan u ook maken met voorgegaarde kikkererwten (uit blik of bokaal). Droge kikkererwten die u vooraf laat weken, geven wel een vastere structuur aan de balletjes. Bij voorgegaarde kikkererwten zal u wat meer paneermeel of een beetje bloem moeten toevoegen, omdat ze meer vocht afgeven. - Alle recepten met voorgegaarde kikkererwten kan u ook maken met droge kikkererwten.