Zweedse gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

Hoofdgerecht
5 pers.
  • Ingrediënten

  • Bereiding

Ingrediënten
Voedingswaarden per persoon
Energie 752 kcal
Vet 48.5 g
Verzadigd vet 19.4 g
Koolhydraat 44.1 g
Suiker 6.1 g
Vezel 9.9 g
Eiwit 29.1 g
Zout 2.9 g
Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (15 min.)

  3. Schil de aardappelen en snij in stukken.

  4. Verdeel de broccoli in roosjes.

  5. Breek de boontjes in 2.

  6. Snipper de ui en het knoflook fijn.

  7. Bereiding:
  8. Kook de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer samen met de melk en 2 eetl. olijfolie. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

  9. Breng intussen in een kookpot 1,2 L water samen met de blokjes vleesbouillon tot net onder het kookpunt.

  10. Verhit 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de ui en het knoflook 1 à 2 min. Voeg toe aan het gehakt en roer er het ei, het paneermeel, de kaneel, het kruidnagelpoeder, 1/3 koffiel. nootmuskaat en peper onder. Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongballetje.

  11. Doe de balletjes in de hete vleesbouillon en laat 5 min. garen. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven. Giet af.

  12. Smelt de boter in de braadpan van de ui en bak de balletjes aan alle kanten goudbruin.

  13. Kook intussen de broccoli en de boontjes onafgedekt 7 min. gaar in water. Giet af en spoel onder koud water. Roer er de walnotenolie onder en kruid met peper. Hou warm.

  14. Haal de balletjes uit de braadpan en hou warm. Blus de pan met de whisky en flambeer weg van de dampkap. Overgiet met de room, schraap de braadresten los met een houten lepel en laat 3 min. inkoken. Kruid met peper en voeg de balletjes opnieuw toe. Laat kort opwarmen.

  • Bereiding

  • Voedingswaarden

Bereiding

Kookstand

In kookstand blijft je toestel ontgrendeld tijdens het koken.
Door het aantal personen te wijzigen, zijn de aantallen in de ingrediëntenlijst aangepast, maar niet in de bereidingsstappen.

Bereiding

  1. Voorbereiding:
  2. (15 min.)

  3. Schil de aardappelen en snij in stukken.

  4. Verdeel de broccoli in roosjes.

  5. Breek de boontjes in 2.

  6. Snipper de ui en het knoflook fijn.

  7. Bereiding:
  8. Kook de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en pureer samen met de melk en 2 eetl. olijfolie. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

  9. Breng intussen in een kookpot 1,2 L water samen met de blokjes vleesbouillon tot net onder het kookpunt.

  10. Verhit 1 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de ui en het knoflook 1 à 2 min. Voeg toe aan het gehakt en roer er het ei, het paneermeel, de kaneel, het kruidnagelpoeder, 1/3 koffiel. nootmuskaat en peper onder. Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongballetje.

  11. Doe de balletjes in de hete vleesbouillon en laat 5 min. garen. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven. Giet af.

  12. Smelt de boter in de braadpan van de ui en bak de balletjes aan alle kanten goudbruin.

  13. Kook intussen de broccoli en de boontjes onafgedekt 7 min. gaar in water. Giet af en spoel onder koud water. Roer er de walnotenolie onder en kruid met peper. Hou warm.

  14. Haal de balletjes uit de braadpan en hou warm. Blus de pan met de whisky en flambeer weg van de dampkap. Overgiet met de room, schraap de braadresten los met een houten lepel en laat 3 min. inkoken. Kruid met peper en voeg de balletjes opnieuw toe. Laat kort opwarmen.

Voedingswaarden
Voedingswaarden per persoon
Energie 752 kcal
Vet 48.5 g
Verzadigd vet 19.4 g
Koolhydraat 44.1 g
Suiker 6.1 g
Vezel 9.9 g
Eiwit 29.1 g
Zout 2.9 g

Bekijk het recept digitaal