Evenwichtig leven draait om balans
Over gezond eten bestaat zoveel informatie dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De voedingsdriehoek is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven om al die informatie overzichtelijk te maken. Jasmine, voedingsdeskundige bij Colruyt Group, legt uit hoe je de voedingsdriehoek kan toepassen op je eetpatroon.
Tips van Jasmine
-
- Schep bij het avondeten een extra lepel groenten op. Een koekje inruilen voor een stuk fruit is ook een goede stap.
- Voeg groenten en fruit toe aan elke maaltijd. Leg bijvoorbeeld wat schijfjes tomaat en komkommer tussen je boterham, voeg fruit toe aan je yoghurt of eet een kopje soep of fris slaatje bij de lunch.
- Groenten en fruit zijn ook ideaal als tussendoortje.
-
- Wees creatief, als je eten leuk maakt, is het vaak ook lekkerder. Onthoud dat kinderen even moeten wennen aan nieuwe smaken. Geef ze de tijd en laat ze veel proeven. Wat ze nu niet lusten, valt later misschien wel in de smaak.
-
- Een volwassene verliest iedere dag 2 tot 3 liter vocht. Daarom is het belangrijk om dagelijks 1,5 liter water te drinken.
- Genoeg water drinken heeft een positief effect op het geheugen.
- Water bevordert de aan- en afvoer van voedingsstoffen.
De voedingsdriehoek
Maar wat betekent iets meer of minder eten? Het wil niet zeggen dat je bepaalde voedingsmiddelen moet schrappen uit je eetpatroon. De voedingsdriehoek helpt om betere keuzes te maken en laat juist zien dat alles kan, met mate en genoeg variatie.
Aan de basis
De donkergroene balk is het grootst, want groenten en fruit vormen de basis van een gezond en gevarieerd eetpatroon. De aanbevolen dagelijkse inname van groenten is minimaal 300 g. Voor fruit is dat 250 g, wat overeenkomt met ongeveer 2 stukken fruit. Jasmine: “Het is een en-enverhaal. Het volstaat niet om groenten te vervangen door fruit of andersom. Ze hebben namelijk elk hun voordelen als het gaat om vezels, vitamines en mineralen.”
Plantaardig en puur
Het valt misschien op dat er een voorkeur is voor meer plantaardige voeding en minder dierlijke voeding. Dat is het makkelijkst als je zoveel mogelijk kiest voor pure en onbewerkte voeding. Een goede reden om thuis zelf met recepten aan de slag te gaan.
Evenwichtige maaltijden
Als voedingsdeskundige controleert Jasmine ook al onze recepten, of het nu gaat om ons weekmenu of andere recepten. Zo weet je zeker dat je evenwichtige maaltijden op het menu zet.
Inspiratie nodig? Kijk op colruyt.be/lekkerkoken.